"Tek amacımız demokratikleştirme"

ORDU (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Eric F. Edelman, PKK terör örgütüne yönelik yakın bir gelecekte askeri harekat düşünmediklerini söyledi.

Çıktığı Karadeniz gezisin ikinci durağında Ordu'ya gelen Büyükelçi Eric F. Edelman, ilk olarak Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Karadeniz'e ilk kez geldiğini ve mutluluk duyduğunu belirten Büyükelçi Edelman, gazetecileri sorularını cevaplandırdı.

ABD Irak'ta olmasının bir çok eleştiri aldığını söyleyen Edelman, Ortadoğu'da tek amaçlarının bölgeyi demokratikleştirmek ve insan hakları kavramını yerleştirmek olduğunu söyledi. Bir gazetecinin 5 yıl sonra Ortadoğu'yu nasıl tarif edersiniz sorusu üzerine Edelman, "Ben kariyerimin başındayken Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği (SSCB), ABD arasındaki politikalarla ilgilendim. O zaman öyle bir görüş hakim di ki, 'SSCB'ye hiç bir zaman girilemiz', ' SSCB sonsuza kadar kalacak' diyorlardı. O sebeple tahmin yapmak istemiyorum. Çünkü hata ve yanılma payı büyük oluyor" dedi.

Reklam
Reklam

PKK terör örgütü konusuna değinen Büyükelçi Edelman, bu terör örgütünün Türkiye açısından ne kadar tehdit unsuru olduğunu bildiklerini ifade ederek, "ABD, 15 yıldır terörle mücadele eden Türkiye'nin yanında olmuştur. Terör örgütü başı Abdullah Öcalan'ı Türkiye'ye iade edilmesinde çalıştık. PKK'yı diğer terör örgütleri ile birlikte terör örgütleri listesine aldık. Ancak, şu andan PKK'ya karşı bir askeri operasyonu olmayacak demiyorum ama, Irak'ta yeni hükümetin işleri, bizim oradaki güvenlik güçlerimizin işleri, Felluce ve Necef'teki olaylar sebebiyle şuan PKK yakın gelecekte, bir askeri operasyon olacağını düşünmüyoruz " diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Edelman, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'ın ABD'nin elinde tutulduğu şeklindeki bilgilerin doğru olmadığını da sözlerine ekledi.