En çok müdahale ettiğiniz dudak patolojisi nedir?
Genellikle yapısal olarak karşımıza çıkan “ince ve düz profilli” yani şekilsiz dudak deformitesi.
Bu ince ve düz profilli dudak patolojilerinin tedavisi dudak dolgusu mudur?
Yanlış bir inanış bu. Bu tür dudakların hepsine dolgu yapmıyorum. Öncelikle alt ve üst dudağı ayrı ayrı, sonra birbirleri ile oranları açısından, sonra da diğer yüz yapıları ile oranları açısından değerlendiriyorum.
Bu oranları “altın oran” a göre mi belirliyorsunuz?
Da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Mısır Piramitleri, Mimar Sinan’ın yapılarındaki oranlar, veya doğadaki salyangoz, çam kozalağı arasındaki ortak özellik ne ise insan vücudundaki yapılar arasında da aynen doğada olduğu gibi sabit oranlar vardır. Ve birtakım anatomik ölçümler de buna göre yapılmıştır. Örneğin alın-burun-çene üçgeni bölgelerinin 1/3 lük oranda olmalarına dikkat edilir.
Alt dudak üst dudağa göre daha kalın olmalıdır. Üst dudak projeksiyonu yan bakışta, alt dudaktan 1-2 mm fazla olmalıdır; ayrıca çene ucu projeksiyonu alt dudak projeksiyonu ile hemen hemen aynı seviyede olmalıdır.
Bu sorunun cevabı İtalyan matematikçinin bulduğu bir dizi sayılarda gizlidir. Bu da altın oran denilen Fibonacci’dir.
Şekilsiz ve/veya ince dudak problemi ile gelen hastanın oranları belirlendikten sonra yaklaşımınız nasıldır?
Yaklaşımım kesinlikle dudağın “volüm arttırılması” değildir. Aksine dudağın şekillendirilmesidir. Güzel şekilli fakat ince bir dudak “dudak kaldırma prosedürü” ile çok dolgun görünümlü bir hale getirilebilir. Üstelik bu kalıcıdır.
Kliniğime dudaktaki şekil bozukluğunun çaresinin dolgu olduğu zannedilen ve aşırı miktarlarda dolgu yapılan çok sayıda hasta müracaat ediyor. Böyle bir durumda dudağa dolgu yapmak dudağı daha da ağırlaştırıyor ve işin içinden çıkılmaz, düzeltmesi çok zor bir hale getiriyor.
Bir de dolgu yaptıracak hastalarımızı bir konuda uyarmak istiyorum; kalıcı olan erimeyen dolgulardan uzak dursunlar, bunları eritmek mümkün olmadığı gibi cerrahi olarak çıkartmak da mümkün olamamaktadır.
Problem sadece üst dudakta mı? Diyelim ki üst dudağı şekillendirdik peki alt dudağa hiç dokunmuyor musunuz?
Tabi ki yüz bir bütündür; dudakları da ayrı ayrı değil bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Üst dudak projeksiyonu alt dudağa göre 1-2 mm önde olmalıdır. Ayrıca alt dudak volümü, üst dudak volümüne göre daha fazla olmalıdır. Bizim yapacağımız üst dudak şekillendirme işlemi, üst dudağın renkli kısmını volüm olarak bir miktar büyüttüğü için, işlemden sonra alt üst dudak oranını üstte belirtildiği gibi yeniden değerlendirmek lazım. Nasıl üst dudağı şekillendiriyorsak, alt dudağı da şekillendirmek gerekmektedir.
Alt dudak şekillendirmede yaklaşımınız nasıldır?
Alt dudak şekli girinti ve çıkıntılardan oluşmalıdır. Ve özellikle dudağı içe döndürecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Kontur belirginleştirmekten kaçınılmalıdır. Bu manevra dudakta yapay bir görüntü oluşturuyor.
Kanaatimce alt dudağa “ıslık çalan dudak” görünümü vermek ayrıca çekicilik katmaktadır.
Üst dudak kaldırma ameliyatında iz var mıdır?
Unutulmamalıdır ki her estetik ameliyat bir iz bırakır. Bu izler zamanla hafiflemekle birlikte ayrıca vücudun gizli ve kıvrımlı bölgelerine saklanır. Örneğin meme ameliyatlarında meme altında, karın germeden sonra bikini içinde kalan kısımda, yüz germede saçın veya kulağın içinde olduğu gibi…
Üst dudak kaldırma ameliyatından sonra da iz kalmaktadır ancak bu iz burun içinde gayet iyi bir şekilde gizlenmekte, hiçbir rahatsızlık oluşturmamaktadır.
Dudak kaldırma işlemi kalıcı mıdır yoksa bir süre sonra tekrarlamak gerekir mi?
Dudağın cerrahi olarak kaldırılma işlemi kalıcı bir işlemdir.
Dudak kaldırma ameliyatını kim yapmalıdır?
Öncelikle dudak kaldırma ameliyatı bir estetik ameliyattır. Dolayısıyla bu ameliyatı “Plastik Cerrahlar” yapmaktadır. Kulak burun boğaz veya diş hekimleri kesinlikle yapmamalıdır. Aksi halde düzeltme ameliyatı çok zor hale geliyor.
Op. Dr. Türker Özyiğit
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.turkerozyigit.com
https://www.instagram.com/opdrturkerozyigit
https://www.facebook.com/op.dr.turkerozyigit/