'Tek doz aşı' kampanyası açıklaması

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 1987 - 1998 yılları arasında uygulanan ve bazı çocuklarda 'sspe' hastalığına yol açan 'tek doz aşı' kampanyasının yapıldığı dönemin bilimsel değerlendirmesini yeniden yapmak ve uygulamanın sonuçlarını incelemek üzere bakanlıktan bağımsız bir komisyon kuracaklarını açıkladı. Akdağ, konusunda uzman akademisyenlerden oluşacak bu komisyon çalışmalarını bitirdikten sonra sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti. Bakan Akdağ, yeni aşı kampanyasının 'tek doz aşı kampanyası'nın risklerini taşımadığını da vurguladı.

Reklam
Reklam

Bakan Akdağ, AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır'ın 1987 - 1998 tarihleri arasında uygulanan 'tek doz aşı' kampanyası ve bu kampanya sonucunda çocuklarda görülen 'sspe' hastalığına ilişkin soru önergesine cevap verdi. Geçmişte yapılan tek doz kızamık aşısının rutin aşılama uygulaması olduğunu ve kampanya tarzı bir uygulama olmadığını belirten Akdağ, tek doz kızamık aşısı ile 1960'lı yıllarda 60 binlere ulaşan kızamık vaka sayılarının 1980'li yıllarda salgın zamanında 20 - 30 binlere, salgın dışı yıllarda iki binlere kadar gerilediğini vurguladı. Akdağ, aşılama öncesi döneme göre kızamık vaka sayılarının yüzde 95 azaldığını bildirdi.

Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı aleyhine aileler tarafından hizmet kusuru nedeniyle açılmış olan ve halen devam eden bir dava olduğunu ifade ederek, "15 aile ise kendileri, avukatları veya İnsan Hakları Dernekleri aracılığıyla bakanlığımıza dilekçe ile başvurmuş olup, gerekli cevaplar bakanlığımız tarafından verilmiştir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesi üzerine 1987 - 1998 arasında uygulanan tek doz aşı kampanyasının bilimsel tartışması ve bu tartışmaya bağlanan sonuçlara ilişkin de bilgi veren Sağlık Bakanı Akdağ, 1998 yılma kadar uygulanan tek doz kızamık aşılamasının Bağışıklama Danışma Kurulu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün de tavsiye ettiği bir uygulama olduğunu hatırlattı. Değişen bilimsel yaklaşımlarla 1998 yılından itibaren iki doz aşılamaya geçildiğini kaydeden Akdağ, tek doz kızamık aşısı yapılan dönemin bilimsel değerlendirmesini tekrar yapmak ve uygulamanın sonuçlarını incelemek üzere Sağlık Bakanlığı'ndan bağımsız bir komisyon kurulmasının planlandığını açıkladı. Akdağ, konusunda uzman akademisyenlerden oluşacak bu komisyon çalışmalarını bitirdikten sonra sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi.
Yeni aşı kampanyasının 'tek doz aşı kampanyası'nın risklerini taşıyıp taşımadığı yönündeki bir soruyu da cevaplandıran Bakan Akdağ, böyle bir risk taşımadığını bildirdi. Akdağ, "Yaygın ve yeterli dozda uygulanan kızamık aşısı sadece SSPE hastalığını değil aynı zamanda daha fazla görülen ve öldürücü olan zatürre, beyin iltihabı gibi kızamığın diğer komplikasyonlarının da önlenmesi için tek korunma yoludur. Sağlık Bakanlığı olarak yerli virüse bağlı kızamık hastalığını ülkemizden yok etmeyi hedefleyen Kızamık Eliminasyon Programı kapsamında yapılan Kızamık Okul Aşı Günleri, 2003 yılında tüm illerimizde başarıyla tamamlanmış ve 9 milyon 569 bin 920 okul çocuğumuz aşılanmıştır. İkinci aşamada, uygulanan Kızamık Aşı Günleri ile okul öncesi ve okul çağında olup da okula devam etmeyen yaklaşık 8.5 milyon çocuğumuz aşılanarak Türkiye'de kızamığın yok edilmesi yönünde önemli bir mesafe alınmıştır. Program başarıya ulaştığında, kızamık hastalığı ortadan kaldırılmış ve hastalığın bir komplikasyonu olan SSPE hastalığı da büyük ölçüde engellenmiş olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam