Tek Embriyo Transferleri Başarılı

Tüp bebekte tek embriyo transferi gebelik oranlarını azaltmadı.

Tüp bebekte tek embriyo transferi gebelik oranlarını azaltmadı Özel Maya Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Laboratuvar Sorumlusu Biyolog Doktor Enver Kerem Dirican, bu yılın mart ayından itibaren tüp bebek yönetmeliğine uygun olarak gerçekleştirilen tek embriyo transferi uygulamasının, kamuoyunda beklenenin aksine gebelik oranlarını düşürmediğini belirtti. Dr. Dirican, "2008 yılından itibaren biz, tek embriyo transferi uygulamasının ön çalışmalarına başlamıştık. Konu hakkında en uzun süreli tecrübeye sahip olan kuzey Avrupa ülkeleri ile koordineli olarak yürüttüğümüz çalışmalar, bize tek embriyo transferi yapılması halinde gebelik sonuçlarının olumsuz etkilenmeyeceğini zaten göstermişti" dedi.

Reklam
Reklam

Geçen Mart ayından itibaren yüzlerce çifte tek embriyo transferi uyguladıklarını ve sonuçların önceki dönemle aynı olduğunu gördüklerini ifade eden Dr. Dirican, ilerleyen dönemde başarı oranlarında düşme değil yükselme beklediklerini belirtti.

Dr. Dirican, "Tek embriyo transferi uygulaması sayesinde embriyo dondurma-çözme tedavileri çok daha kolaylaştı. 3 embriyo transferine izin verilen önceki döneme kıyasla bugün çok daha fazla çifte embriyo dondurma-çözme tedavisi şansı

verebiliyoruz. Bu ise çifte, bir tedavi ile alınan yumurtalardan gelişen embriyoların, başarısızlık durumunda birkaç parti halinde transfer edilmesine olanak vermekte. Böylece hem embriyo ziyanı en aza indirilerek gebelik şansı arttırılıyor hem de çiftin tüp bebek tedavisini tekrar tekrar alma zorunluluğu azaltılıyor" dedi.

Tüp bebekte tek embriyo transferi ile başarı oranlarını koruyarak çoğul gebeliklerin önüne geçtiklerini belirten Dr. Dirican, tek embriyo transferi ile önümüzdeki dönemde dondurma-çözme tedavilerinin daha da yaygınlaşacağını ve bu yaklaşımın tüp bebekte başarı oranlarında hatırı sayılır bir artış sağlamasını beklediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam