Türkiye ve Yunanistan'ın ortaklaşa düzenlemek için aday olduğu 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda organizasyona ev sahipliği yapacak ülke ya da ülkeler 12 Aralık 2002 Perşembe günü belli olacak. UEFA İcra Komitesi'nin vereceği karar Türk futbolu için de ayrı bir dönüm noktası olacak.
Türkiye-Yunanistan 2008 Adaylık Genel Koordinatörü Sami Çölgeçen ve Proje Müdürü Alexis Dedes, çok başarılı bir hazırlık dönemi geçirdiklerini ve her 2 ülkenin de bu organizasyonun ortaklaşa yapılması konusunda aynı heyecanı yaşadığını belirtti. Çölgeçen, kulis ve lobi çalışmalarında etkili olduklarını ifade ederken, "Bu aşamada rakiplerimizi kötülememeye ve karalamamaya özen gösterdik" diye konuştu. Türkiye'ye rakip 6 aday ülke İsviçre-Avusturya, İskandinav ülkeleri, Macaristan, Rusya, Bosna-Hırvatistan, İrlanda-İskoçya'nın Fenerbahçe-Panathinaikos karşılaşmasında çıkan olayları kullanarak, Türkiye ve Yunanistan'ın adaylığına gölge düşürmek istediğini ve bunda İsviçre-Avusturya ve İskandinav ülkelerinin ise çok acımasız olduğunu belirterek "Biz de yangına körükle gidince, UEFA'ya bakın kendileri bile istemiyor mesajını veriyorlar" ifadelerini kullandı.
'JOHANSSON HATA YAPTI"
UEFA Başkanı Lennart Johansson'un tuzağa düşürüldüğünü ve şanssız açıklamalarda bulunduğunu belirten Çölgeçen, röportajın tam metninin ellerinde olduğunu söyledi. Johansson'un hata yaptığını söyleyen Çölgeçen, "Röportajda tuzak sorular ve başkanın söylemediğine inandığımız cümleler var. Mesela, İsviçre-Avusturya ve İskandinav ülkelerinin avantajlarını sıralamış, 'İrlanda-İskoçya'yı yabana atmayın' demiş, sonra da Türkiye ile ilgili bir soruya da 'İrlanda'nın da stat sorunu var' demiş. İrlanda'da rugby popüler spor ve büyük statları var, ama Rugby Federasyonu bunların kullanılmasına sıcak bakmıyor. Başkan bunu kastetmiş olabilir, ama yine de açıklama yapmamalıydı. Sonra bu röportajı kabul etmediğini açıkladı, ama yaptığı konuşmalar var. Bu onun istifasını bile gerektirebilir" diye konuştu.
Adaylık fikrinin ilk olarak Şenez Erzik'den çıktığını söyleyen Çölgeçen, 20 Ekim 1999'da Haluk Ulusoy imzasıyla adaylık fikrinin karara bağlandığını ve UEFA'ya bildirildiğini, hükümetler bazında ilk temasın ise 7 Eylül 2000'de New York'da Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun destek vermesiyle projenin hız kazandığını, 27 Nisan 2001'de ise Yunan Futbol Federasyonun teklifi kabul ettiğini hatırlattı.
'ŞÜKRÜ SARACOĞLU ANKARA'NIN YERİNİ ALDI"
Ali Sami Yen ve BJK İnönü Statları'nın maçların yapılacağı statlar değil, antrenman stadı olarak lanse edildiğini açıklayan Çölgeçen, "Projeyi ilk tasarladığımızda Ankara, İzmir, İstanbul ve Antalya olmak üzere 4 şehir ve 4 stat belirledik. Ancak Ankara 19 Mayıs Stadı'nın kapasitesinin artırılmasında bazı teknik sorunlar çıkması nedeniyle, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karar kıldık" dedi. Antalya'daki stadın bittiğinde 40 bin kişilik olacağını belirten Çölgeçen, aynı zamanda UEFA'nın sadece futbol oynanan statlara sıcak baktığını da ekledi.
UEFA İcra Komitesi Lennart Johansson başkanlığında 11 Aralık'ta Nyon'da toplanacak. Toplantıya Şenez Erzik ile birlikte Per Ravn Omdal (Norveç), Angel Maria Villar Llona (İspanya), Geoffrey Thompson (İngiltere), Mathieus Sprengers (Hollanda), Viacheslav Koloskov (Rusya), Marios Lefkaritis (Kıbrıs Rum Kesimi), Eggert Magnusson (İzlanda), Gerhard Mayer Vorfelder (Almanya), Joseph Mifsud (Malta), Michael Platini (Fransa), Giangiorgio Spiess (İsviçre), Roemer Henri (Lüksenburg) katılacak.
Ancak aday ülkelerle bağlantısı olmayan İspanya, İngiltere, Hollanda, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Malta, Fransa ve Lüksenburg'u temsil eden üyeler, oy kullanabilecek. Finalde ise ilk turda elenen ülkelerin üyeleri oy kullanabilecek. İlk tur sonunda 2 ya da 3 adayın finale kalması bekleniyor. 11 Aralık'taki toplantıda her adaya 15 dakikalık sunum ve ardından 15 dakikalık soru-cevap hakkı verilecek. Tüm adayların sunumu bittikten sonra UEFA İcra Komitesi toplanacak ve 12 Aralık 2002 günü kazanan adayları açıklayacak.
"HÜKÜMETİN DESTEĞİ BÜYÜK"
Türkiye-Yunanistan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Proje Müdürü Alexis Dedes, kendilerine yakın kaynaklardan aldıkları duyumlara göre Macaristan ve 2012 adaylığı için hazırlık yapan Rusya'nın hiç şansının olmadığı yönünde olduğunu söyledi.
Çölgeçen, lobi faaliyetlerinde kendilerine Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem, Türk - Yunan İş Konseyi Başkanı Şarık Tara ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok katkılarının olduğuna değinerek, "UEFA aday ülkelerde hükümet desteğine çok önem veriyor. Sayın Erdoğan da 2008'e çok yardım ediyor ve gittiği her ülkeden destek istiyor. Sayın Erdoğan'ın, Yunanistan Başbakanı Simitis ile birlikte sunum CD'sinde bir konuşması da olacak" dedi.
Sunumda bir harita hazırladıklarını ve bu güne kadar yapılan organizasyonları bu harita üzerinde göstererek, Türkiye ve Yunanistan'ın olduğu bölgeye şimdiye kadar hiç organizasyon verilmediğini göstereceklerini belirten Çölgeçen, bu tür şampiyonaların aynı coğrafi bölgeye sıkıştırılmasının hem UEFA'nın fair-play ilkesine ters düşeceğini, hem de artık doymuş olan pazarlar yerine yeni kriterler arayan sponsorların işine gelmeyeceğine inandıklarını söyledi.
'AVANTAJLARIMIZ ÇOK'
Türkiye-Yunanistan adaylığının ülkelere oranla büyük avantajlarının olduğuna değinen Çölgeçen, "Her şeyden önce Haziran ayında hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da 1.5 milyondan fazla Avrupalı turist hazır bulunacak. UEFA statların dolmasını istiyor. Biz de ise bilet bulamama sıkıntısı yaşanacak. Ayrıca UEFA aday ülkelerden organizasyondan hiçbir şekilde vergi alınmamasını istiyor. Bu başlı başına bir kanun, ama Sayın Erdoğan, 2008'i aldığımız takdirde tıpkı Olimpiyat Kanunu gibi, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Kanunu çıkartarak, organizasyonu vergi dışı bırakacak, Yunanistan da aynı şartı kabul etti, oysa diğer aday ülkeler vergi sorununu çözemedi" ifadelerini kullandı.