Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili Genelkurmay tarafından yapılan teknik çalışmaların tamamlanıp Başbakanlığa iletildiğini belirterek, ''Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesinde'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un 23 Nisan’da 2 saat görüşmüştü. Görüşmeden sonra “Sayın Genelkurmay Başkanı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda, yıl içinde askere gelen yükümlü sayısının Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamaması ve terörle mücadele üzerinde olumsuz etkilere neden olacağı gerekçesiyle, bedelli askerlik sistemi için uygun şartların oluşmadığı değerlendirilmiştir" denilmişti.
Erdoğan'ın yeni rapor istemesi sonrası başlatılan çalışmalarda, özellikle 12 ay "tek tip" erbaş statüsü getirilmesi gündemde tutuluyor. Başbakanlık'ın bunun üzerine "tek tip" askerlik uygulamasının ardından TSK'nın asker ihtiyacının karşılanıp karşılanmayacağına yönelik ayrı rapor istediği ifade ediliyor.
Yaklaşık 100 bin vatandaşın beklediği "bedelli askerlik" uygulamasına yönelik yeni raporda, mevcut durumda gelecek yıl TSK'nın asker ihtiyacını karşılama oranının yüzde 60'a düşeceği belirtilecek. Raporda, sınır tugaylarında yaşanan profesyonelleşmenin ardından bu birliklere alınacak er ve erbaş sayısında azalma yaşanması ile 12 aylık "tek tip" askerlik uygulamasının hayata geçmesi durumunda, TSK'nın asker ihtiyacını karşılama oranının yükseleceğinin belirtileceği ileri sürüldü.
Üniversite mezunları için uygulanan "yedek subay"lık sisteminin kaldırılmasının yanı sıra 6 ay askerlik yapan üniversite mezunlarından 6 ay daha fazla yararlanılmasının uygulamaya başlanması durumunda TSK'nın asker ihtiyacını karşılama oranının artacağı, ancak bu durumun "bedelli askerlik" uygulamasının başlatılmasına vize vermeye yetmeyeceğinin rapora yansıyacağı öne sürüldü.
Daha önce kamuoyunun gündemine gelen "bedelli askerlik" uygulamasından, belli bir yaşın üstündeki yükümlülerin yararlanması formülüne de gidilebileceği kaydediliyor. Bu durumda, 30 yaş ve üstündeki yükümlüler için yürürlüğe girecek bedelli askerlik uygulamasından, daha az sayıda kişi yararlanacağı için askeri yetkililerin de bu formüle sıcak bakabileceği ifade ediliyor.
AK Parti hükümetinin, TSK'dan gelecek olumsuz yanıta karşın, bedelli askerlik uygulamasını başlatması önünde bir engel bulunmuyor. Yasada Genelkurmay Başkanlığı’nın, "ihtiyaçtan fazla sayıda yükümlü" bulunması halinde bedelli askerlik talebinde bulunabileceği de belirtiliyor. 1999'da yaşanan deprem faciasının ardından ekonomik gerekçelerle bedelli askerlik uygulaması yapılmıştı.
BAKAN GÖNÜL'DEN DÜZELTME
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tek tip askerlikle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığından Başbakanlık'a gönderilmiş bir kanun tasarısı bulunmadığını bildirdi.
Gönül yaptığı açıklamada, Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ile görüşmesinde gazetecilerin soruları üzerine “tek tip askerlik” uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamaların yanlış anlaşıldığını kaydetti.
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde konunun gündeme gelmiş olabileceğini belirten Gönül, “Konu görüşülmüş olabilir, ama Bakanlığımızdan Başbakanlık'a gitmiş herhangi bir tasarı yok. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.