Tekel: "Emirleri yerine getirdik"

Özel Kuvvetler Komutanlığı inşaatındaki yolsuzluk davasında, Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Grup Başkanı Emekli Albay Hüseyin Tekel, keşif artışlarının onaylanmasında dönemin Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı'nın emir ve direktifleri karşısında yapacak bir şeyleri olmadığını söyledi.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında emekli albay Tekel savunma yaptı.

Tekel, "Emirleri yerine getirdiğimiz için yargılanıyoruz. Keşif artışlarında Genelkurmay Başkanı ve İkinci Başkanı'nın emirleri olduğundan yapacak bir şey yoktu. Bir yanda yasalar, bir yanda emirler... Keşke bu emirleri veren komutanlar imzalarına sahip çıkıp arkamızda durabilselerdi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tekel, inşaat ihalesinde yüzde 617 keşif artışının söz konusu olması üzerine, işin yüzde 75.60'lık bölümünün üzerindeki kısmı için ikinci bir ihaleye çıkılmasına karar verildiğini ve Bakanlar Kurulu'nun bu yönde karar aldığını, Cumhurbaşkanı'nın onayladığını ve ihale dosyasının Sayıştay denetiminden geçtiğini ifade etti.

Duruşmada, Tekel, İnşaat Emlak Grup Başkanı iken dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na bazı iddiaları bildirmesine ilişkin dilekçesi okundu. Tekel, dilekçesinde, dönemin Daire Başkanı Tuğgeneral Yaşar Öney'in bacanağının, kendisinden ihale istediğini kaydetti.

Sanıklardan emekli Albay Tuğrul Balaban, Ankara İnşaat Emlak Başkanlığı olarak diğer birimleri yanıltmadıklarını söyledi. Tekel'in ortaya attığı iddiaların, dönemin İnşaat Emlak Daire Başkanı Tuğgeneral Öney ile çekişmesinden kaynaklandığını savunan Balaban, "Tekel albayım, Daire Başkanı ile aralarındaki kavgaya bizi alet etmek istemektedir" dedi.

Mahkemenin, ilk duruşmada müteahhit Özmen, şantiye şefi Mehmet Bahadır Gülse, şirket görevlileri Bülent Duran, Nurettin Tonguç ve Mehmet Işık'a yüklenen "resmi belgede sahtecilik" ve "kamu kurumunu dolandırma" suçlarından verdiği görevsizlik kararının Askeri Yargıtay tarafından onandığı ve dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti, eksiklerin giderilmesine karar vererek, duruşmayı 1 Nisan 2005 tarihine erteledi.

İddianamede, 39 sanık hakkında, 1.5 yıl ile 45 yıl arasında değişen ağır hapis cezaları talep ediliyor.