Tekel'e yerli talip çıktı

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesi için 15 Ekim'e kadar ihaleye çıkılması beklenirken, piyasada Tekel'den sonra en fazla yerli sermayeye sahip şirket olan ve Prestige, Winner, Vigor gibi sigara markalarının üreticisi European Tobacco da Tekel ihalesi ile ilgilendiğini açıkladı.

Mersin'de üretim yapan European Tobacco'nun Genel Müdürü Hulusi Kaymaz, "Tekel ile ilgileniyoruz. Şu anda şartnamenin son halini inceliyoruz. Tekel'in yerli bir firmada kalması bizim için önemli" dedi.

-"İHALE SÜRECİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"-
Hulusi Kaymaz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, yılsonuna kadar tamamlanması beklenen Tekel özelleştirmesini yakından takip ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesine ilişkin 2003 yılında çıkılan ihalenin Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından iptal edildiğini hatırlatan Kaymaz, "Biz Tekel sigara işletmelerinin bölünmüş olarak satışı ile daha çok ilgiliydik. Ancak bütün halinde satışı için de şartnameyi inceliyoruz. Gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bazı yabancı ortak girişim grupları ile birlikte ihaleye katılabiliriz" diye konuştu.

-"TEKEL MİLLİ KURULUŞUMUZ, BİZDE KALMASINI ÖNEMSİYORUZ"-
Şu anda Tekel'in pazar payının yüzde 30'larda bulunduğunu, özellikle Tekel 2000 ve Tekel 2001 sigaralarının pazarın yüzde 20'sini oluşturduğunu ifade eden Kaymaz, şunları söyledi:

"Türkiye dünyanın yedinci büyük sigara pazarı konumunda. Böylesine bir pazarda yüzde 20-30'luk bir pay almak için birçok yabancı şirketin, Tekel'in şu anki bedelinden çok daha fazlasını vermeye hazır olduğunu biliyoruz. Biz, Türkiye pazarında, yüzde 50 yerli sermayesi ile Tekel'den sonraki tek şirketiz. Tekel'in özelleştirme sonrasında yerli bir şirkette kalmasını önemsiyoruz. Tekel bizim milli kuruluşumuz. Pazarın yüzde 10'una sahibiz ve 82 ili kapsayan dağıtım ağımız var. Tekel'i de alarak, iki sistemi birleştirmeyi ve daha da büyümeyi hedefliyoruz."

Reklam
Reklam

-TEKEL İHALESİ-
Tekel'in Sigara İşletmelerinin bütün halinde satışı için 15 EKim'e kadar ihaleye çıkılması bekleniyor.

Yılsonuna kadar tamamlanması hedeflenen ihale için İşadamı Ali Şen'in Rus ortaklarla teklif vereceği, Japan Tobacco'nun ise 1.5 milyar doları gözden çıkardığı geçtiğimiz dönemde basına yansımıştı. Tekel ile ilgilenen diğer şirketler arasında JTI, BAT, Korean Tobacco ve Imperial Tobacco bulunuyor.

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesi için ilk ihaleye 2003 yılında çıkılmış ve ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI vermişti.

Ancak Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), JTI'ın teklifinin beklentilerin altında kaldığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etmişti. Şu anda Türkiye genelinde Tekel Genel Müdürlüğü'ne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 baş müdürlük ve 15 bin personel bulunuyor.

ANKA