Tekeli; “büyükşehirler Aşırı Yetkilendirildi”

Prof. Dr. İlhan Tekeli, Aydın’da verdiği ‘Büyükşehir olmanın kent ve kentli yaşamına etkileri’ isimi konferansta...

Prof. Dr. İlhan Tekeli, Aydın’da verdiği ‘Büyükşehir olmanın kent ve kentli yaşamına etkileri’ isimi konferansta büyükşehirlerin, aşırı yetkilerle donatıldığını belirterek, ilçe belediyelerin baskı altına alındığını söyledi.

Konferansa Aydın Belediye Başkan Yardımcıları Şefika Çoban ve Sümran Ünal, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Serap Cambazoğlu, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye’deki kentlileşme yaşamının tarihçesini anlatan Prof. Dr. İlhan Tekeli, “Literatürde kentler organik bir bütündür. Bizde ise kent ve kır kavramları vardır. Kentler ayrı, kırlar ayrıdır. Ancak, bizler bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu, Fransız kültüründe böyle” dedi.

Reklam
Reklam

2. Dünya Savaşı’ndan sonra kentlilik sürecinin değiştiğini belirten Tekeli, “Biz de büyükşehir kavramı ilk olarak 1979’da İstanbul’da 34 belediye, İzmir’de ise 17 belediyeyle oluştu. Ortada bir sistem var. Küçük belediyelerin üzerinde büyük bir belediye var. Bu sistemi yönetmek kolay değil. Her belediye ayrı ayrı karar alıyor. Bu da sorunları beraberinde getiriyordu” diye konuştu.

Özal döneminin ardından daha demokrat belediyelerin ortaya çıktığını kaydeden Tekeli, günümüzde hükümetin uygulamaya çalıştığı sistemde büyükşehir belediyelerin aşırı yetkilendirildiğini söyledi. Son dönemde kenti Valiliğin yönettiğini ancak belediyelerin örgütlendiğini anlatan Tekeli, bu sistemin çok rasyonel olmadığını savundu. Bazı büyükşehir belediye başkanlarının şu anda oluşan büyükşehir yasasını olumsuz kullanabileceğini belirten Tekeli, “Büyükşehirler aşırı şekilde yetkilendirildi. Amacının eğer katılımcılığı sağlamaksa şu anki yasayla bu mümkün değil. Lüzumsuz derecede güçlü belediyeler oluştu” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: