TEKEL'in eski yöneticileri beraat etti

İSTANBUL (İHA) - Haklarında, "rüşvet almak", "rüşvet vermek", "ihaleye fesat karıştırmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından dava açılan TEKEL'in 15 eski yöneticisi ile bir şirketin satış elemanının yargılandığı duruşmadan beraat kararı çıktı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Lütfü Saka, Muzaffer Arısoy, Tokyar Erhan, Ali Oğuz Çelik, Hüseyin Çetin, Sadullah Aygün, Arif Oktay Önderer, Yalçın Cihangiroğlu, Yılmaz Er, Derviş Süslüer, Mehmet Akbay, Taner Çağatay ve Ünal Yaşar katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Hüseyin Niyazi Adalı, Sema Serinkent ve Mehmet Murat Öz ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, esas hakkındaki görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar, sanıklardan Lütfi Saka'nın TEKEL Ticaret Dairesi Başkanı, Mehmet Murat Öz'ün Korinpeks A.Ş'nin satış elemanı, diğer sanıkların da TEKEL Genel Müdürlüğü'nün Yönetim Kurulu Üyeleri, Müdür ve Yardımcıları ile TEKEL Sigara Sanayi İşletmeleri Müessese Müdürü, Şube Müdürleri ve Müdür Yardımcıları olduklarını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Savcı Yaşar, yazılı ve görsel yayın organlarında TEKEL bünyesinde yolsuzluklar yapıldığına dair haberlerin yer aldığı ve bazı müştekilerinde somut delilere dayanmaksızın aynı yönde beyanda bulunduklarını belirterek, bunların yansımaları sonucunda sanıklar hakkında çeşitli suçlamalar ile dava açıldığını kaydetti.

Müştekilerin somut bir delil ortaya koyamadıkları, tanıkların iddiayı destekler nitelikte ifade vermedikleri ve bilirkişi raporunda sanıkların zimmetlerine para geçirdiklerinin ya da ihalelere fesat karıştırdıklarının tespit edilemediğinin bildirildiğini de kaydeden Yaşar, sanıklar hakkında soyut iddialara ve duyumlara göre haklarında kamu davası açıldığını ifade etti. Yaşar, sanıkların suçu işledikleri yönünde bir tespit bulunmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini istedi.

Esas hakkındaki görüşü karşı diyecekleri sorulan sanıklar, savcının görüşüne katıldıklarını bildirdi. Mahkeme heyeti, dosyada bulunan bilirkişi raporundan ve toplanan delillerden, sanıkların görevlerinin gereğini yerine getirmek için hareket ettikleri ve suç işleme kasıtlarının olmadığının anlaşıldığını ifade ederek, sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Reklam
Reklam

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, özel bir televizyon kanalında yayınlanan haberde Mehmet Murat Öz'ün, Tekel ihalelerine girdiğinin, kendisine ayrıcalık tanınması için Lütfi Saka'ya ayda 2-3 bin dolar rüşvet ve elbiseler verdiğinin anlatıldığı kaydedilmişti. "Bazı firmalardan gerçekleşen tütün alımlarında ihtiyaç belirlemesi yapılmadan, alım tarihinde TEKEL'in sigaralarında kullanılmayan ürünlerin alındığı", bunun karşılığında 12 trilyon 359 milyar 18 milyon lira ödeme yapıldığı, tütün alımlarında çeşitli usulsüzlüklerin olduğu kaydedilen iddianamede, "TEKEL'de değişik birimlerde görevli sanıkların değişik alımlarda yönetim kurulu kararı öncesinde 'uygun' görüşü belirttikleri" ifade edilmişti. İddianamede ayrıca, sanıkların "rüşvet almak", "rüşvet vermek", "ihaleye fesat karıştırmak" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından 1 ile 18 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istenmişti.