Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, bütün süreçlerde gençlerin görüşlerini almayı arzu ettiklerini söyledi.
Gençlerin sadece Türkiye’nin geleceği değil, aynı zamanda sürece katkı sağlamasını bekledikleri etkin birer fert olduğunu vurgulayan Tekin, bunun da ülkenin yaşadığı dönüşümün doğal sonucu olduğunu dile getirdi.
Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük Bölgesel Gençlik Çalıştayı Hilton Oteli’nde başladı. Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Mersin’den konuyla ilgili 300’e yakın katılımcının yer aldığı organizasyonda konuşan Tekin, gençlerin sadece Türkiye'nin geleceği olduğu algısını çok kabul etmediklerini söyledi.
Tekin, “Bu önerme ‘gençler geleceğimiz için önemlidir; ama bunları çok da sürece dâhil etmemiz gereksizdir.’ gibi bir anlayışa sebep oluyor. Bu anlamda da bir paradigma değişikliği yaşıyoruz. Gençler sadece geleceğimizin değerleri değildir; aynı zamanda onların bugün de sürece katkı sunmalarını beklediğimiz etkin birer aktördür. Bu da bizim yeni algımızdır.” dedi.
TÜİK'in verilerine göre nüfusun yüzde 67'sinin istihdama elverişli, yüzde 50'nin üzerindeki oranının ise istihdamın 30 yaşın altında olduğuna dikkat çeken Tekin, 14 - 29 yaş arasındaki nüfus oranının yüzde 25 civarında olduğunu düşünüldüğünde çalışma anlamında kendilerini yorucu bir dönemin beklediğini belirtti.
Tekin, şunları söyledi: “Biz asla gençliği karar mekanizmalarının dışında tutma yanlısı değiliz. Bundan sonraki bütün çabamız gençliğimizi Türkiye'nin bütün sorunlarının çözümün de etkin birer aktör haline dönüştürmektir. Bakanlık politikaları bunun üzerine bina edilmiştir. Buraya gençlerin sorunlarını kendisine dert edinmiş kamu kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri hazır bulunuyor. Gelmeyen sivil toplum temsilcileri ise davet edildikleri halde gelmemiştir. Bu katılımcı mantığımızın doğal bir göstergesidir.”
AYNI ZAMANDA VEBAL BAKANLIĞI
Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez de dünyada, lider ülke olma yolundaki Türkiye'nin alt yapısını oluşturacak gençliğin yetişmesi için çalıştıklarına işaret etti. Bu doğrultuda 2012 Mayıs ayında gerçekleştirecekleri Gençlik Şurası öncesi bölgesel çalıştaylar düzenlediklerini hatırlatan Hakyemez, Türkiye'nin dünyada genç nüfus itibariyle en önde gelen ülkelerden olduğunu vurguladı.
Ülkenin genç nüfus bakımından demografik bir fırsat penceresine sahip bulunduğunu açıklayan Hakyemez, “Bu anlamda 2040 yılına kadar böyle fırsata sahip başka bir ülke sayısal bakımdan son derece azdır. Aynı zamanda biz bu bakanlığa ‘vebal bakanlığı’ diyoruz. Çünkü gençlik bu bakanlığa emanet edilmiş durumda. Bizler –Necip Fazıl’ın dediği gibi devler gibi adımlar atabilmek için karıncalar gibi çalışmak zorundayız. Ülkemizde sadece 1988’de Hasan Celal Güzel döneminde bir Gençlik Şurası yapılmıştır. Bizde işe buradan başlayarak 81 ilin gençlerin dinlemek üzere 16 bölge belirledik.” şeklinde konuştu. Gençliğin inşa edileceği politika belgelerini geçlerle birlikte hazırlanacağını aktaran Hakyemez, kitaplaştıracakları çalıştay raporlarını tozlu raflarda bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.
GENÇLER BAKANLIK DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLİYOR
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise gençlerin taşıdığı önem ve değer itibariyle bakanlık düzeyinde temsil edildiğini kaydetti. Bakanlığın çalışmalarının somut bir şekilde illere yansıdığını ifade eden Coş, gençlerin teminatı, konumları ve toplumdaki ağırlıkları itibariyle de gençlerin özel bir önem teşkil ettiğinin altını çizdi. Coş, şöyle devam etti: “Ben inanıyorum ki gençlerimiz sadece geleceğimizin değil, aynı zamanda demokrasimizin, cumhuriyetimizin teminatıdır. Bundan dolayı gençlerin en iyi şekilde yetişmesi, sorunlarının çözülmesi büyük önem taşımaktadır. İlimizde 1 milyondan fazla genç var. Bu gençlerin en güzel şekilde eğitilmesi ve zararlı alışkanlıklardan korunması devletin görevidir. Kentteki tüm kurumlar gençlerin korunması için koordinasyon içinde çalışmaktadır.”
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise bölgesel gençlik çalıştayının 5 milyon nüfusu ilgilendirdiğini hatırlattı. Türkiye'nin en büyük zenginliği ve dünyanın en fazla çekindiği tek konunun sahip olunan gençlik potansiyeli olduğunu belirten Aldırmaz, Adana'da gençlerin ihtiyaçlarını önemsediklerini açıkladı. Risk bölgelerindeki mahallelerde yaklaşık 3 bin öğrenciye spor ve sanat konusunda destek verdiklerini hatırlatan Aldırmaz, Sevgiye Uzanan Eller ve benzeri projelerle risk bölgelerindeki çocuklara sahip çıktıklarını kaydetti. Aldırmaz, “Anneler ağlamasın, çocuklarımız boğulmasın sloganıyla şehirde 41 yüzme havuzu kurduk. Ayrıca 7 yüzme havuzunun inşaatı devam ediyor. 38 çim sahamız var. Yeni tesislere ihtiyacımız var. İldeki 2 milyon nüfusun yüzde 25’i gençlerden oluşuyor. Bunlara spor yaptırmamız lazım.” diye konuştu.
28-29 Ocak tarihlerinde sürecek Bölgesel Gençlik Çalıştayı “Gençliğin altyapısı, sosyal hayatta gençlik, sağlık-spor ve çevre, etik ve insani değerler, demokrasi ve katılım bilinci” başlıkları altında yapılacak. Programın açılışına AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Şükrü Erdinç, Vali Yardımcısı Halis Aslan’ın yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz