Tekin: İktidar kendine suç ortağı arıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Meclis'te kurulması düşünülen 'Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu' ile ilgili iktidarın kendisine suç ortağı aradığını söyledi.

Türkiye'nin meselelerini çözme konusunda hazır olduklarını dile getiren Tekin, Başbakan'ın talebi üzerine AK Parti sıkıştığında kendine suç ortağı aradığına dikkat çekti. Akil Adamlar konusunda ise Tekin, "Bir kısmı gerçekten toplumsal dinamit gibi, toplumsal barışı sağlayayım derken toplumsal dinamit gibi görünen isimler var." ifadelerini kullandı.

Cihan TV Network'ün Anadolu'da Sabah programında Başkent konuğu olan Tekin, akil insanlar konusunda herkesin kişiliğine saygısı olduğunu ve gerçekten çok saygın isimler bulunduğunu ifade etti. "Ama bir kısmı gerçekten toplumsal dinamit gibi, toplumsal barışı sağlayayım derken toplumsal dinamit gibi görünen isimler var." diyen Tekin, CHP olarak yöntemsel olarak bu yönteme karşı olduklarını söyledi. Akil Adamlar Komisyon önerisinin CHP önerisi olduğunu hatırlatan Tekin, daha önce kamuoyu ile bunun paylaşıldığını ve kanun teklifi verildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bu komisyonda siyasi parti liderlerinin değil herkesin saygı duyduğu, düşünceleri ne olursa olsun, sol dünyadan sağ dünyadan, herkesin saygın bir isim dediği komisyon oluşturulmasını istediklerini anlatan Tekin, temel görevinin ise bozulmuş olan toplumsal barışa katkı sunması olduğunu vurguladı.

Bunların yapılmadığını ve Parlemantonun devre dışı bırakıldığını dile getiren Tekin, "Sayın Başbakan hukuki zeminleri devre dışı bıraktı. Şimdi kendilerine göre bir yöntemle bu işi götürmeye çalışıyorlar. Umut ediyorum ki başarılı olur. Bizim temel görevimiz toplumsal barışı sağlamaktır. Türkiye'de terörün olmaması için yapılması gereken neyse katkı sunmak isteriz. Ama bu yöntemlerle çözülmesi zor." dedi.

Mecliste kurulması düşünülen 'Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu' ile ilgili ise Tekin, iktidarın talepleri ve günübirlik söylemlerine yetişmenin mümkün olmadığına dikkat çekti. İktidarın kendisine suç ortağı aradığını belirten Tekin, "Eğer Türkiye'nin meselelerini çözecekse; biz hazırız. Hayır, Türkiye'nin meseleleri değil; sayın Başbakanın talebi üzerine AKP sıkıştığında kendine suç ortağı arıyor." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"OLMAZSA OLMAZIMIZ PARLAMENTO VE HUKUK ZEMİNİDİR"

Anamuhalefetin demokratik ülkelerdeki öneminin Başbakana bir türlü anlatılamadığını vurgulayan Tekin, ısrarla belli bir kesimin "hadi bunlar otobüse bindi siz de eklenin" dediğini ifade etti. "Eğer demokrasi diyorsanız, özgürlük diyorsanız, toplumsal barış diyorsanız; bunun zemini Parlamentodur. Getirin Parlamentoya." diyen Tekin, şöyle devam etti: "Siyasi Partiler Yasasını getirelim. Niye bekliyorsunuz? Apo mu söyleyecek? Yüzde 10 barajını birileri mi talep edecek? Demokrasi ve özgürlüğü ısrarla birileri mi talep edecek? Getirin yapalım. 16 tane kanun teklifimiz var; bu sorunların asgari düzeyde bölgede sorunları rahatlatabilecek. Bir tanesine AKP destek verebilmiş değil. Hiçbir gazeteci, hiçbir televizyonda 'Niçin bunlara destek vermiyorsunuz? Gelin hiç olmazsa burdan başlayalım' diyen yok. Ama ısrarla yazıyorlar 'Hadi CHP sizde.' Nereye gidelim kardeşim? Sayın Başbakanın kendisinin bile nereye gittiğini bilmediği otobüse 'Hadi sizde atlayın' diyorlar. CHP olarak birinci olmazsa olmazımız Parlamento; ikincisi, herşeyin hukuk zemininde yürümesidir."

Reklam
Reklam

"ÜYE VERMEMİZ SÖZKONUSU DEĞİL"

'Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu' konusunda CHP'nin bir değerlendirme yapmadığını dile getiren Tekin, bir parti düşüncesi olarak değil kişisel düşünce olarak böylesi bir komisyona, AK Parti'nin talep ettiği ve oluşturduğu komisyona üye vermelerinin söz konusu olmadığını vurguladı. Kendi önerilerinin açık olduğunu belirterek dört partinin olduğu bir komisyon istediklerine dikkat çekti.

Çözüm sürecine ilişkin verdikleri kredinin reddedildiğini hatırlatan Tekin, bütün sürecin hukuksuzlukla yürüdüğünün altını çizdi. Başbakanın, terörle omuz omuza verdikleri gerekçesiyle BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıracağını söylediğini hatırlatan Tekin, şimdi ne yapıldığını sordu? Sürecin hukuki zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Tekin, bu süreci hızlandıracak bir sürü kanun değişikliklerin yapılması gerektiğini ifade etti.

"CUMHURBAŞKANI, 4 SİYASİ PARTİNİN LİDERİNİ BİR MASADA TOPLAYIP İKNA ETSİN"

Sürece ilişkin hiç bilgilendirme yapılmadığına dikkat çeken Tekin, sadece bu olay değil hiçbir olayda çok sağlıklı bilgi almadıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün CHP'nin de sürece dahil edilmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Tekin, Cumhurbaşkanının göreve davet ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı bu sürecin sağlıklı olarak yürüyeceğine inanıyorsa 4 tane siyasi partinin liderlerini bir masaya toplayıp ikna etmesini isteyen Tekin, önce Cumhurbaşkanının inanması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanının bu sürece inanmadığını çok iyi bildiğini dile getiren Tekin, Cumhurbaşkanının Parlamentonun baypas edilmemesi, hukukun devre dışı bırakılmamasını istediğini aktardı. Bunların olmadığı bir yerde CHP'nin nasıl bir katkı sunacağını da Cumhurbaşkanının söylemesi gerektiğini dile getiren Tekin, Parlamento ve hukuksuzluğu kabul ettiğini açıklaması halinde de yine kendilerinin gereğini yapacağını kaydetti. Bu ülkenin çıkarları için birşey yapılıyorsa CHP'nin elini değil gövdesinin tamamını oraya koyacağının altını çizdi. Ancak buna herkesin ve toplumun inanması gerektiğini ifade etti.

"BU ÜLKEDE 'ÖL' DİYEN DE 'ÖLDÜR' DİYEN DE OLMASIN"

"Bu ülkede öl diyen de olmasın, öldür diyen de olmasın." diyen Tekin, uzun yıllardır bu toplumun birbirini öldürerek geçirdiğine dikkat çekti. Niye kardeşliğin, özgürlüğün, demokrasinin denenmediğini soran Tekin, denenmeyen hiçbir yöntemin olmadığını belirterek denenmeyen tek yöntemin daha çok demokrasi ve özgürlük olduğunu kaydetti. Bunun merkezinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Daha demokratik ve özgürlükçü bir Anayasa istediklerini ifade eden Tekin, masada sonuna kadar kalacaklarının altını çizdi. Başbakanın zaman zaman Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i çok sıkıştırdığını anlatan Tekin, bu dönem büyük olasılık Çiçek'i de seçmeyeceğini belirtti.

(CİHAN)

Anahtar Kelimeler: