Tekirdağ Çevre Cezasında Türkiye Şampiyonu

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Konferans Salonu’nda dün gerçekleştiren ‘Ergene Havzası Koruma Planı’ konulu...

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Konferans Salonu’nda dün gerçekleştiren ‘Ergene Havzası Koruma Planı’ konulu toplantıda çevre ve insan sağlığına dikkat çekilerek yapılabilecek çalışmalar masaya yatırıldı.

Toplantıya Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz, Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, Kapaklı Belediye Başkan Yardımcısı Adem Sekmen, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan, DSİ 11. Bölge Şube Müdürü Kadir Durmaz, Sağlık Grup Başkanı Dr. Olcay Palak, Çerkezköy Müftüsü Mahmut Emin ile davetliler katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan İnce, belediye olarak hedeflerinin arasında çevre bilinci oluşturmak olduğuna dikkat çekerek, ‘’ Atığın toplanması, taşınması, geri kazanılması, bertaraf edilmesi, bertaraf sahalarının kapatılma sonrası bakımı ve bu tür faaliyetlerin gözetim, denetim ve izlenmesi işlemlerini kapsayan bir faaliyetler bütünü olan entegre atık yönetimi ile birlikte atık oluşumunu kaynağında azaltmayı ve geri kazanımını sağlayacak faaliyetler yürütmeyi hedefliyoruz. Bu amaç doğrultusunda da ‘Çerkezköy Çevre Belediyeler Atıksu Arıtma Tesisi Yapma ve İşletme Birliği’ üyesiyiz.’’ Diye konuştu.

Atıksu arıtma tesisi yapımına ilişkin proje yürütüldüğünü kaydeden İnce, ‘’Çerkezköy’de kurulması planlanan ve birliğe üye Çerkezköy, Kapaklı, Kızılpınar, Veliköy ve Karaağaç evsel atık sularını arıtacak olan arıtma tesisinin projelendirilmesi işi, DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Projenin bu yıl tamamlanması planlamaktadır .’’dedi.

Reklam
Reklam

‘’Katı atık düzenli depolama tesisi için yer bulma çalışmaları sonlandırılmak üzere.’’ Diyen İnce şöyle devam etti: ‘’Çerkezköy’de günlük olarak kişi başına 1.4 kilo evsel atık toplanıyor. 2010 yılından bu yana ise, ambalaj atıkları 8 mahallede kaynağında ayrıştırılarak toplanıyor. O tarihten bu yana ise sırasıyla en çok toplanılan kağıt-karton, plastik, metal, kompozit ve cam toplanıyor. İlçe merkezinde ise, toplam 150 adet kumbara ve koyteyner mevcut.’’

Belediye olarak çevre bilinci oluşturmak amacıyla öğrencilere, kamu çalışanlarına ve kapılarını çaldıkları vatandaşlara eğitim verdiklerine değinen İnce, ‘’ 2010 yılında 2 bin 40, geçen yıl 13 bin, ve sene başından bu yana da 14 bin öğrenciye bu konuda bilgi verildi.’’ Dedi.

İnce çevre bilinciyle birlikte olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘’ 1 ton kağıt atığın kağıt hamuruna katılması ile 17 ağacın kesilmesi engellendiği düşünülürse toplam 17 bin 442 adet ağaç kurtarılmış, 4 milyon 206 bin 600 kilowatt enerji tasarrufu, 32 bin 832 metreküp su tasarrufu, 2 bin 462 metreküp çöp depolama alanından tasarruf sağlanmıştır. 220 ton plastik geri kazanımıyla 3 milyon 285 bin kilowatt enerji tasarrufu, 146 ton metal geri kazanımıyla; 586 ton kimyasal madde, 1.173 ton boksit madeni, 2 milyon 052 bin 596 kilowatt enerji tasarrufu sağlandı. 58 ton cam geri kazanımıyla ise enerji tüketiminde yüzde 25, hava kirliliğinde yüzde 20, maden atığında yüzde 80, su tüketiminde de yüzde 50 azalma sağlandı.’’

Reklam
Reklam

“YOL KAT EDİLDİ’’

Çalışmalar kapsamında belli bir yol alındığını aktaran Dr. İnce, ‘’Toplam bin 121 kilo atık pil, 413 adet de ömrünü tamamlanmış araç lastikleri yetkili firmalara teslim edildi. Bitkisel atık yağlarda da bir çalışma yapılarak pilot bölge olarak Tepe Emlak Konutları seçilmiştir. Motor yağları alanında da çeşitli çalışmalar yapılarak burada da epey bir yol kat edildi. Bunlara ek olarak tıbbi atık konusunda ilçemizde çok duyarlı olunup, senede 75 ton atık toplanmaktadır.’’ İfadelerini kullandı.

“DOĞALGAZ KULLANIMINDA YÜZDE 354 ARTIŞ OLDU’’

‘’Doğalgaz artışıyla birlikte hava kirliliğinde de azalma oldu’’ diyen İnce, şöyle devam etti: ‘’2009 yılı ilk 5 ayında Çerkezköy’de 4 bin 265 olan doğalgaz kullanım oranı bu yıl ilk 5 ayında 14 bin 687’ye, Kapaklı’da 2 bin 506’dan 8 bin 209’a, Veliköy’de 132’den 554’e, Karaağaç’ta 19’dan 257’ye yükselirken, Kızılpınar’da ise doğalgaz kullanan abone sayısı 813 oldu.’’

“ERGENE’DE KURBAĞA BİLE YAŞAMIYOR’’

İnce’nin ardından kürsüye gelen Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Arslan da bir sunum gerçekleştirerek, ‘’Ergene’nin su kalitesi en kötü derece olan 4. Sınıf kalitedir. Hiçbir canlı yaşamayan bu suda kurbağa bile barınmıyor. Hiçbir kurbağanın yaşamadığı bir nehir demek, durumun ne denli ne vahim olduğunu gösteriyor.’’ Dedi.

Reklam
Reklam

“SANAYİNİN PAYI BÜYÜK’’

Arslan Ergene Havzası’nda 2 bin 37 adet sanayi tesisi olduğunu ve bunların yüzde 82’sinin Tekirdağ’da bulunduğunu kaydederek, ‘’Yüzde 10’u Kırklareli, yüzde 8’i Edirne’de bulunuyor.’’ İfadelerini kullandı.

“EN ÇOK ÇEVRE CEZASI TEKİRDAĞ’A KESİLİYOR’’

Arslan Türkiye’de en çok çevre cezasının Tekirdağ’a kesildiği bilgisi vererek, ‘’Artık bölgede çevreye zarar veren sanayilerin kurulmalarına izin verilmiyor. Çevreye en çok zarar veren sanayiler için de çeşitli eğitimler yapılarak çevre bilincine dikkat çekiliyor.’’ Diye konuştu.

“AVRUPA KITASINDA HİÇ ARITMA TESİSİ YOK’’

Ülke genelinde sadece Trakya’nın 3 ilinde de atıksu arıtma tesisi bulunmadığını vurgulayan Arslan, ‘’Ülkemizin Avrupa Kıtası’nda hiç bu tür tesis yok. Trakya dışında ise Şırnak, Muş ve Hakkari gibi illerde yok.’’dedi.

“KİRLENME YOK’’

Arsla,n Ergene için herkesi duyarlı olmaya çağırarak, ‘’Her ay sudan aldığımız örneklerde nehirde bir kirlenme olmadığını gördük. Eylem planıyla birlikte kirlenme durdu, sıra temizlenmesinde. Sıra siyah akan nehirin 68 yıl öncesinde berrak sularında yüzülen gibi nehir olmaya dönmesini sağlamaya geldi.’’ Şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Son olarak kürsüye gelen DSİ 11. Bölge Şube Müdürü Kadir Durmaz ise, çevre koruması kapsamında yürütülen projeler hakkında bilgi vererek, projeler kapsamında yer altı sularının kullanım oranlarının de kontrol edileceğini açıkladı.

Toplantı başta Ergene olmak üzere, insan ve doğa sağlığı için belirtilen güzel temenniler ile sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz