"Tekirdağ'da Kadın Nüfusundaki Artış Sanayiden Kaynaklanıyor"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler, Adrese Dayalı Nüfus

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Hekimler, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre kadın nüfusunun en fazla Antalya ve Tekirdağ'da arttığını belirterek, "Sanayi toplumlarında gördüğümüz, göçün erkeklerle başlaması, daha sonra kadınların da o bölgeye taşınması artıştaki muhtemel nedenlerden olabilir" dedi.

Prof. Dr. Hekimler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nüfusun toplumlarda farklı olaylara bağlı olarak gelişebileceğini, Tekirdağ ve Antalya'nın son dönemde önemli değişim potansiyelleri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

"Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre kadın nüfusunun en fazla Antalya ve Tekirdağ'da arttığı görüldü" diyen Hekimler, özellikle Çorlu ve Çerkezköy havzasının sanayi bölgesi olmasının nüfus artışında önemli rol oynadığını vurguladı.

Hekimler, son 5 yılda Tekirdağ'da hem kadınlarda hem de erkeklerde yüzde 17'lik artış görüldüğüne dikkati çekerek, "Bunun altında yatan en önemli nedenlerden biri aile birleştirilmeleri. Sanayi toplumlarında gördüğümüz, göçün erkeklerle başlaması, daha sonra kadınların da o bölgeye taşınması artıştaki muhtemel nedenlerden olabilir" diye konuştu.

-"Tekirdağ'a iç göç devam edecek"-

Tekirdağ'da istihdam piyasasının önemli olduğuna işaret eden Hekimler, kentin Türkiye ortalamasının üzerinde istihdam sağladığını ifade etti.

Hekimler, Tekirdağ'da işsizlik oranlarının düşük olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki günlerde Tekirdağ'a iç göçün devam edeceğini öngörüyoruz. Tabii ki istihdam piyasasının durumu da çok önemli. Tekirdağ'a baktığımızda istihdam piyasasının durumunun Türkiye ortalamalarının üstünde olduğunu, işsizlik oranlarının düşük olduğunu görüyoruz. Bunların da göç potansiyelini artırdığını görüyoruz."

Reklam
Reklam

Göçün azaltılmasına yönelik projeler üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Hekimler, bölgede nüfusun yoğunlaşmasının birtakım sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyledi.

-"Artık işverenler işçi arıyor"-

Prof. Dr. Hekimler, Tekirdağ'ın büyükşehir olması ile önemli gelişmeler sağlanacağını belirterek, kentin göç potansiyeli çok yüksek bir bölgede olduğunu kaydetti.

Tekirdağ'ın Trakya'da yıllardır en fazla göç alan bölge olduğunu dil getiren Hekimler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son zamanlarda özellikle vasıfsız iş gücüne çok fazla talep olduğunu biliyoruz. Artık işverenlerin işçi talep eder hale geldiğini ve bu sayının giderek arttığını görüyoruz. Tekirdağ, artık vasıflı ve vasıfsız iş gücü yetiştiremiyor. Tekirdağ'da farklı bir takım olgular da var. İş gücü yapısını ikiye ayırmak lazım. Biri, yerel iş gücü, diğeri de göç ile gelen iş gücü.

İl İstihdam Kurulumuz bu konularla ilgili toplanıyor ve çözümler üretiliyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: