''Teklif kabul edilirse tarih kısırlaştır"

Paris (AA)- Fransa'nın ünlü tarihçisi Pierre Nora, sözde Ermeni soykırımın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı çıkarak, "yasa teklifinin kabul edilmesinin, tarihin kısırlaştırılacağı anlamına geldiğini" kaydetti.

Le Figaro gazetesine bir makale yazan Fransız Akademisi üyesi Nora, Sosyalist Parti'nin sunduğu yasa teklifinin kabul edilmemesini isteyerek, "Bu teklif kabul edilirse, bir sınır aşılacak ve artık her türlü saptırmaya kapılar açılacak" dedi.

Soykırım tanımını kabul etmeyen diğer ünlü tarihçiler Bernard Lewis, Gilles Veinstein'e yapılan suçlamalara atıfta bulunan Nora şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Bu tarihçiler inkarcı değil, sadece entelektüel bir biçimde soykırımın anlamını sorguluyor. Hukuk terimleriyle soykırım denilen olayı inceliyorlar. Lewis, çok büyük bir tarihçi. Fransa'da Lewis'nin mahkum edilmesi entelektüel terördür. Lewis, 15 yıl Ermeni katliamları konusunda araştırma yaptı. Sonuç olarak bu insanlar genel anlamda
soykırımı reddetmiyor, soykırımın anlamını tartışıyor."

Parlamentonun tarih yazmasına karşı çıkan "Tarih İçin Özgürlük" girişiminin öncülerinden Nora, "geçmişteki olaylarla yasa yapılmasının parlamentoların işi olmadığını" belirtti.

"Ermenilerin, Türk devletinin resmi inkarcılığına tepki göstermelerinin normal olduğunu" ifade eden Nora, bununla birlikte bu konuda Ermenilerin yasa istemelerini yanlış bulduğunu belirtti.

Nora, "Bu işin sonu yok. Şimdi Ermeniler, sonra Kosovalılar, sonra Çeçenler ve daha sonra Ruandalılar, hatta çok eski dönemle ilgili Protestanlar tarihle ilgili yasa isteyebilir. Ermeni lobilerin baskısı altında kalan milletvekillerinden başka kimse bu yasa teklifini istemiyor. Özellikle Türkiye'nin ortak bir komisyon önerdiği
dönemde Fransa'da tartışmayı yasaklamak çok anlamsız. Artık bu konuda tartışmak isteyenler, daha önce bu tartışmanın tabu olduğu Türkiye'ye gidecek" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam