Teklifin maddelerine geçiliyor

TBMM Genel Kurulunda, 21 Ekim Pazar günü referanduma sunulacak, anayasa değişikliği paketinde değişiklik öngören teklifin maddelerine geçilmesi, 384 oyla kabul edildi.

Birinci turda, teklifin maddelerine geçilmesi için yapılan gizli oylamaya, 496 milletvekili katıldı. Teklifin maddelerine geçilmesi, 105 ret oyuna karşılık 384 oyla kabul
edilirken, 5 milletvekili çekimser kaldı. 2 milletvekili de boş oy kullandı. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edildiğini belirterek, birleşime ara verdi.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan görüşmelerin başında Genel Kurula katılmazken, liderlerden sadece MHP lideri Devlet Bahçeli hazır bulundu.

"YSK GÖREVE"

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde CHP Grubu adına konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, referandum için gümrük kapılarında oy kullanılmaya başlandığını, ne kadar oy kullanılırsa kullanılsın, referandum metninin değiştirilmesinin büyük bir "garabet" yaratacağını söyledi. Yüksek Seçim Kurulu'nu göreve çağıran Kart, YSK'nın referandum sürecinde inisiyatif almaktan artık kaçınmaması gerektiğini söyledi. Kart, "YSK artık sorumluluk almalı ve metin değişikliğinin seçimin sıhhatini etkileyip etkilemediğini belirlemeli. YSK hala bu yetkisini kullanabilir" dedi Kart, YSK'nın alacağı kararın sistemin özünü bozmadan alacağı bir kararın sorunu çözeceğini belirtti.

MHP'YE ELEŞTİRİ

Kart, CHP olarak "çoğunluk diktasına" karşı bir mücadele verdiklerini söyledi. Kart, MHP'nin anayasa değişikliği teklifine destek vermesini ise isim vermeden eleştirdi. Kart, "Uzlaşmacı ve sorun çözücü olarak ortaya çıkan, ama özünde AKP'nin dayatmacı anlayışına destek veren bir siyaset anlayışını görüyoruz" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda, "11. Cumhurbaşkanının seçimi" hakkındaki geçici maddeleri etkisizleştirecek anayasa değişikliği teklifi üzerine, MHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine değindi. Bu süreçte Türkiye'nin vakit kaybettiğini belirten Vural, MHP'nin bu tartışmalara son vermek için "Anayasa değişikliğinde tartışmalı hale gelen maddelerin çıkarılmasında ön adımı attığını" belirtti.
"TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI TARTIŞMALARINDAN DOLAYI VAKİT KAYBETMİŞTİR"

Reklam
Reklam

Vural, partisinin cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili tartışmaların ortadan kaldırılmasından yana olduğunu belirterek, "MHP'nin ortaya koyduğu tavır önemli bir anlam kazanmıştır. Türkiye sürekli bu tartışmalardan vakit kaybetmiş, demokrasiyi dahi yönetemez hale gelinmiştir" dedi. Vural, "MHP tartışmalara son vermek için bir duruş sergilemiştir. MHP, 10. cumhurbaşkanı seçim sürecinde de Meclis'in cumhurbaşkanı seçiminde de bu işi Meclis'in prestiji olarak göstermişti. Bu konuda da biz gerekli uyarıları yaptık. Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştığı bir süreçte gerginliğin ortadan kalkması için MHP bu konudaki gerekli girişimi yapmıştır" diye konuştu.
MHP ÇELİK ÇOMAK OYUNUNU BİTİRECEK

"Bugüne kadar MHP'nin ortaya koyduğu tavır milletin talebi doğrultusunda olmuştur. Kimse bizden millet sıkıntı çekerken, bizden siyasi rant beklemesinö diyerek CHP'nin izlediği muhalefeti de eleştiren Vural, "Muhalefet anlayışımız milletin istekleri doğrultusunda alternatifler sunmaktır. Artık MHP'nin olduğu bir Meclis'te AKP'nin çelik çomak oyununa alet olmayacaktır. Oyun bitti oyunlara müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

AKP'Lİ BOZDAĞ: "DEĞİŞİMİ KÜÇÜMSEMEYİN"

Teklif üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik referandumun Türkiye tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekti. Bozdağ, referandum sürecinin uzamasında 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i sorumlu olarak gösterdi. Bozdağ şöyle devam etti:

"Bu yapılan düzenleme, bizim cumhuriyetimizin niteliklerine uygundur. Referandum süreci 10. Cumhurbaşkanı tarafından uzamıştır. Meclis'e iade edildiği için bu süreç işleyemedi. Bu referandumun anlamı Türkiye Cumhuriyetinde, Türkiye'de ilk kez halk kendi cumhurbaşkanını seçecek. İlk defa millet kendi cumhurbaşkanını seçecek. Bu bir değişimdir. Bu adımı küçümsemek doğru değil." .