**Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni
**
Cuma gününe hafif alıcılı başlayan piyasada yüzde 0,18 oranındaki primle 66 bin civarından açılış yapan endeks, açılışın ardından gelen satışlarla eksiye geçti ve ilk seansı 65.600-65.900 aralığında sıkışık geçirdi. İlk yarıyı yüzde 0,03 oranındaki düşüşle 65.895 seviyesinden tamamlayan endeks, ikinci seansa yine alıcılı bir başlangıç yaptı.
En yüksek 66.144 puanı test eden endeks yeniden başlayan satışların etkisiyle önce 65.500 sonra da 65.000 desteklerinin altına inen endeks, 64.700 civarında dengelenerek günü yüzde 1.75 oranındaki düşüşle 64.759 düzeyinden tamamladı. Geçen hafta başında dikkati çektiğimiz üzere Bollinger Band’ın genişlemesinin ve işlem hacminin yeteri kadar yüksek olmayışının piyasadaki zayıf görünümün devam edeceğine işaret ettiğine dair öngörümüz, hafta ortasında başlayan satışların Perşembe ve Cuma günü hız kazanması ile teyit edilmiş oldu.
Aşağıdaki grafikte de görülebileceği üzere kapanış itibariyle uzun vadeli yükselen kanalının alt sınırında bulunan endeksin bir aylık bir dönem içinde bu seviyeyi ikinci kez test etmesinin trend açısından önemli bir risk olduğu söylenebilir. Kısa vadeli teknik göstergelerin de konumu bu görüşümüzü onaylamaktadır.
Keza CCI dik bir eğimle aşırı satım bölgesine girerken, William’s R bölge referans çizgisi desteğinde olup satım sinyali vermek üzeredir. Diğer taraftan Momentum’un kısa vadeli alçalan trendi üzerindeki hareketine devam etme çabası içinde olması ve yönünün hala yukarı doğru bulunması kanal formasyonu açısından riskli bir yerde bulunan endeks için önemli ve destek verici olabilir. Orta vadeli teknik göstergelerden ise MACD tetik çizgisini aşamadan yönünü yeniden aşağıya doğru çevirirken, Trix’in orta vadeli destek seviyelerinde yatay bir seyir izlediği görülmektedir.
Teknik olarak geçen hafta yaşanan seyir ile hem trend desteğinin altına inilmesi hem de uzun vadeli yükselen kanalın alt sınırına yaklaşılması kısa vadeli trend dönüşümünü onaylar niteliktedir. Endeksin 63.500 seviyesinde tutunamaması halinde kanal formasyonu kırılacağı için 59.000-60.000 aralığına kadar gerilemenin devam etmesi gündeme gelecektir. Bu seviyeler aynı zamanda uzun vadeli çanak formasyonunun tamamlandığı seviyeler olması bakımından oldukça önemlidir. Endeksin çanak formasyonu boyun çizgisinin altına inmesi ise uzun vadeli trend dönüşümü içi önemli bir sinyal olarak algılanmalıdır.
Bugünkü görünüm itibariyle bu olasılığın ikinci kısmının gerçekleşme ihtimalini henüz düşük bulmakla birlikte, piyasadaki zayıf görünümün sürmesi halinde 60 bine doğru geri çekilmenin devam etmesi kısa vadede mümkün görünmektedir. Yaşanan sert düşüşler sonrasında zaman zaman tepki alımları ile toparlanma çabası görülmesi olası olmakla birlikte bu durumun teyit edilmesi için mutlaka kısa vadeli hareketli ortalamaların güçlü bir şekilde aşılmasının beklenmesinin doğru olacağını düşünüyoruz.
Bu açıdan çok kısa vadede yeni hisse pozisyonu açılmamasını, mevcut pozisyonlar için de VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz. Kısa vadede endeks için 64.000-63.500-62.500-61.500 seviyeleri destek, 65.500-66.400-67.200-67.700 seviyeleri ise direnç konumundadır.