Teknik analiz

Endeksin yükselişini sürdürmesi halinde yeniden 3.00 cent’e doğru kademeli bir toparlanma çabası içine girmesi sözkonusu olabilir.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Cuma Günü Ne oldu? Cuma gününe satıcılı başlayan piyasada yüzde0,84 oranındaki değer kaybı ile 51.578 seviyesinden açılış yapan endeks en düşük 50.501 puanı test etmesinin ardından seansın geri kalanını kademeli tepki alımları ile geçirdi. İlk seansı 51.500 direncinde tamamlayan endeks ikinci seans boyunca da alıcılı seyrin devam etmesiyle artıya geçerek 52.614 puanı gördü. Kapanışa yalın yaşanan hafif düzeltme eğilimine karşın endeks günü yüzde0,33 oranındaki değer artışı ile 52.188 seviyesinden tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere, önceki hafta 61.600 civarından başlayan satış eğilimin geçen hafta yavaşlayan hızına rağmen devam etmesiyle en düşük 48.600 puanı test eden endeks, Perşembe ve Cuma günü yaşanan tepki alımlarıyla kısa vadeli yeni bir yükseliş eğiliminin ilk sinyallerini vermektedir.

Geçen hafta 49.500-52.500 aralığında kendine bir taban oluşturma arayışına girdiği görülen endeksin bu hareketinin işlem hacmi artışıyla da desteklenmesi olumlu olarak nitelendirilebilir. Diğer taraftan Bollinger Band’a geri dönülmekle birlikte Band’ın hala riskli bir şekilde geniş konumunu sürdürmesi, düşüşte oluşan gap’ler ve yataydan gelen dirençlerin sıklığı, yaşanan toparlanma çabaların kademeli bir şekilde devam etmesine zemin hazırlamaktadır. Sert düşüş ortamında günlük ortalama 4000 puan civarında seyreden endeksin hareket bandının Cuma günün 2500 puana kadar gerilemiş olması da bu görüşümüzü onaylar niteliktedir. Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde CCI’ın aşırı satım bölgesinden çıkarak alım sinyali verdiği, William’s R’ın da eğiminin azalmakla birlikte yükselişine devam ettiği görülmektedir. Trendin güç kazanması açısından takip ettiğimiz önemli bir gösterge olan Momentum’un ise 2008 yılı sonundan bu yana en düşük seviyelerini test etmesinin ardından kararsız kaldığı ve yönünü yeniden aşağıya çevirmesi dikkat çekicidir. Bu nedenle olası tepki alımları ile Momentum’un yeniden 90 seviyesinin üzerine çıkması endeksin güç kazanıp kazanmadığının tespiti açısından takip edilmelidir.

Reklam
Reklam

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD 2008 yılsonunda gerçekleştirdiği dip seviyesine gerilemiş durumdadır. Çok uzun vadeli önemli bir desteğinde bulunan MACD’nin bu konumuna ek olarak, Trix’in de benzer bir seyir izlemesi endeksin mevcut seviyelerinin üzerinde tutunmasına yardımcı olabilir. Her ne kadar yaşanan sert düşüş eğilimi sonrasında geçen haftanın son iki günü yaşanan yükseliş çabaları olumlu olmakla birlikte uzun vadeli trend desteklerinin test edilmiş olmasının yarattığı risk hala devam etmektedir. Teknik göstergelerdeki bu karışık ve net bir yön belirtmeyen harekete bağlı olarak, gün içinde yaşanacak tepki alımlarından yararlanmak adına çok kısa vadeli yeni pozisyon açılabileceğini, orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açımları için ise işlem hacmindeki artış eğilimin takip edilmesi gerektiğine dair görüşümüzü korumaktayız. Buna göre, kısa vadede endeks için 51.800-50.000-49.500-48.500 destek,
52.500-53.000-54.400 direnç konumundadır. Dolar bazında incelendiğinde 3.00 cent seviyesindeki önemli trend desteğinin altındaki seyrini sürdüren endeksin Cuma günü 2.85 cent desteğinin altını test etmesi sonrasında günü 2.92 cent’den tamamladığı görülmektedir. Endeksin yükselişini sürdürmesi halinde yeniden 3.00 cent’e doğru kademeli bir toparlanma çabası içine girmesi sözkonusu olabilir. Aksi durumda ise yani satışların devam etmesi durumunda ise 2.77 cent destek konumunu sürdürmektedir.

Reklam
Reklam