Teknik analiz

Cuma gününe hafif alıcılı başlayan bir piyasada yüzde0,18 oranında bir primle 59.864 puandan açılış yapan endeks ilk seansın geri kalanını hafif satış baskısı ile 59.400-59.600 aralığında geçirdi.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Cuma gününe hafif alıcılı başlayan bir piyasada yüzde0,18 oranında bir primle 59.864 puandan açılış yapan endeks ilk seansın geri kalanını hafif satış baskısı ile 59.400-59.600 aralığında geçirdi.

İkinci seansın başında ise satışların hız kazandığı görülürken, endeks 58.368 puana kadar gerileme yaşadı. Sonrasında 58.500’deki desteğinde güç alan endeks günün son yarım saatinde alışların etkisini artırmasıyla birlikte yeniden 59.500 seviyesini aşarak günü yüzde0.11 oranındaki değer kaybı ile 59.693 puandan tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere, önceki hafta yaşanan sert satış baskısı sonrasında geçen haftayı kayıplarını geri alma çabası içinde geçiren endeksin, Cuma günü yaşanan düzeltmelerle 1500 puanlık bir bant içinde dalgalı bir seyir izlemesine karşın 58.500 desteğinde tutunması kısa vadeli yükseliş trendinin devamı açısından olumludur.

Kapanış olarak son iki gündür 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde bulunan endeksin, 21 günlük hareketli ortalamasının 50 günlük ortalamayı aşağıdan yukarıya doğru kesmek üzere oluşu da trendi destekleyici önemli bir unsurdur. Diğer taraftan geçen hafta yaşanan ortalama yüzde5.98 oranındaki değer artışına karşın işlem hacminin hala düşük seviyesini koruması yükseliş eğiliminin gereği kadar güce sahip olmadığına işaret etmektedir. Kısa vadeli teknik göstergelerin endeksle olan uyumsuzluğu da bu görüşümüzü teyit etmektedir.

Keza, CCI aşırı alım bölgesi referans direncini aşamadan yönünü aşağıya doğru çevirirken, William’s R da benzer bir seyir izlemektedir. Buna karşın Momentum’un ikili dip görüntüsünün ardından yönünü yukarı doğru çevirmesi ise zaman zaman yaşanacak düzeltme hareketlerine karşın endeksin destek seviyelerinde tutunmasına ve trendin devamına yardımcı olabilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD düşük eğimine rağmen yükselişine devam ederken, Trix yataya dönmüş durumdadır.

Reklam
Reklam

Çanak formasyonunu tamamlama eğilimini sürdüren endeksin bu hareketi her ne kadar işlem hacmindeki artışla yeteri kadar teyit edilmese de yeninden günlük 1000 puan aralığındaki seyre dönülmesi trendin mevcut eğimini korumasına destek verecektir. Yaklaşık iki haftalık süreç incelendiğinde dalgalı bir seyir izlediği görülen, zaman zaman kısa vadeli yükseliş trendinin sonlanabileceğine ilişkin sinyaller veren zaman zaman da tek bir günde formasyon tamamlayan endeksin günlük hareketlerinden ziyade genel trendinin takip edilerek ona göre pozisyon alınmasını ya da mevcut pozisyonlar için karar verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Şu an ki durumda yükselen kanal içindeki hareketini sürdüren endeksin kısa vadede kanal içinde kalmaya devam edeceği varsayımına bağlı olarak mevcut pozisyonların tutulmasını, ancak olası düzeltme hareketlerinde de VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını yeni pozisyon açımı için
de düzeltme hareketlerinde destek seviyelerinin takip edilmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Kapanışta bulunduğu seviye gözününe alındığında boyun çizgisi konumundaki 61.500-62.000 aralığının hedef konumunda olduğu söylenebilir.

Reklam
Reklam

Öncesinde ise kısa vadede 60.400-61.000 seviyeleri direnç konumundadır. Destekler ise 59.500-58.500-58.000-57.500 seviyelerinde bulunmaktadır. Dolar bazında ise Cuma günü 3.20 cent seviyesinde kapanış yapan endeksin, 3.20 cent direncinin üzerinde tutunmakta zorlandığı söylenebilir. Endeks için 3.26-3.30-3.34 cent seviyeleri direnç, 3.16-3.10-3.00-2.98 cent seviyeleri de destek konumundadır.