Teknik analiz

Tekrar kanal içine geri dönmesi halinde çanak formasyonunu tamamlama eğilimine devam edeceğini düşündüğümüz endeksin böyle bir durumda kademeli olarak trendini sürdüreceği söylenebilir.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0.71 oranındaki primle 57.718 puandan açılış yapan endeks, seansın ilk yarısını yükseliş eğilimi ile ikinci yarısını da 57.800-58.000 aralığında geçirdi. İkinci seansa ise düşüş yönünde başlayan endeks seans boyunca gerileme eğilimini sürdürdü. En düşük 56.905 puanı test eden endeks günü yüzde0.14 oranındaki değer kaybı ile 57.228 seviyesinden tamamladı.

Genel Görünüm: TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere, son üç gündür 58 bin seviyesinin üzerine çıkamadan kısa vadeli kanal formasyonunun altındaki seyrini sürdüren endeksin kısa vadeli yeni bir trend oluşturma eğilimi içine girdiği görülmektedir. Yaşanan bu gevşeme ile birlikte işlem hacminin azalışını sürdürmesi bu açıdan riski azaltıcı önemli bir unsur olmakla birlikte bugün yaşanacak seyir yükseliş trendinin devamı açısından belirleyici olacaktır. Bugün gelmesi muhtemel tepki alımları ile birlikte endeksin 57.600 seviyesini aşarak 9-21-50 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkması ve kapanış yapması halinde 58 bin direncinin de aşılarak kanalına geri dönme olasılığı artacaktır. Diğer taraftan kısa vadeli teknik göstergelerden CCI ve William’s R’ın düşüş eğilimlerini sonlandırarak yatay seyirlerini sürdürmesi yaşanan bu gevşek seyri, bir düzeltme hareketi olarak yorumlamamıza neden olmaktadır.

Reklam
Reklam

Benzer şekilde trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da referans desteğinin hemen altında yataya dönmesi bu açıdan destekleyici bir unsurdur. Orta vadeli teknik göstergeler ise endeksle uyumlu bir şekilde hala düşüşünü sürdürmektedir. Yaklaşık iki haftalık süreçte dalgalı bir seyir izlediği görülen, zaman zaman kısa vadeli yükseliş trendinin sonlanabileceğine ilişkin sinyaller veren zaman zaman da tek bir günde formasyon tamamlayan endeksin günlük hareketlerinden ziyade genel trendinin takip edilerek ona göre pozisyon alınmasını ya da mevcut pozisyonlar için karar verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Zaman zaman yaşanan güçlü düzeltme hareketlerinde ise mevcut pozisyonlar için VOB’da korunma amaçlı işlem yapılmasını tavsiye ederiz. Tekrar kanal içine geri dönmesi halinde çanak formasyonunu tamamlama eğilimine devam edeceğini düşündüğümüz endeksin böyle bir durumda kademeli olarak trendini sürdüreceği söylenebilir. Şu an ki durumda mevcut pozisyonların tutulmasını, ancak olası tepki alımlarından yararlanmak amacıyla çok kısa vadeli yeni pozisyonlar açılabileceğini düşünüyoruz. Bu arada trendin devamı açısından işlem hacmindeki artışın çok önemli olduğunu, her yükselişin bu nedenle sert düzeltmelere direnç gösterememesine neden olduğu unutulmamalıdır.

Reklam
Reklam

Kısa vadede endeks için 57.600-58.200-58.500-59.000-59.500 seviyeleri direnç, 56.800-56.000-55.500 seviyeleri de destek konumundadır. Dolar bazında ise dün 3.09 cent seviyesinden kapanış yapan endeksin, 3.10-3.20 cent aralığında da tutunmayarak gerilemesini sürdürdüğü ve 3.00 cent desteğine oldukça yaklaştığı görülmektedir. Endeks için 3.10-3.16-3.20-3.26 cent seviyeleri direnç, 3.00-2.98 cent seviyeleri de destek konumundadır.