Teknik analiz

Kısa vadeli bu trendin, işlem hacmindeki yüksek seyrin korunarak kademeli bir şekilde devam etmesi vadesinin uzun olmasını sağlayacaktır.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne satıcılı başlayan piyasada yüzde0,19 oranındaki değer kaybı ile 54.412 puandan açılış yapan endeks ilk seansın yarısında 54.000 seviyesinde dengelendikten sonra ikinci yarıda 54.500 direncini zorladı. İkinci seansa ise benzer seviyelerde yatay bir başlangıç yapan endeks seansın ikinci yarısında satış baskısı ile karşılaştı. Kapanışa yakın satışların hızlandığı piyasada 54 binin altına gerileyen endeks günü yüzde1.30 oranındaki değer kaybı ile 53.806 puandan tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere haftaya yükseliş eğilimi ile başlamasının ardından Çarşamba günü yaklaşık 2500 puanlık bir primle hızlı bir çıkış yapan endeksin dün nispeten sakin bir gün geçirdiği söylenebilir. Dün kapanış itibariyle gün içi gördüğü en düşük seviyeye oldukça yakın bulunmasına ek olarak yeniden 21 günlük hareketli ortalamasının altına sarkan endeksin, bu gerilemesinin şimdilik bir düzeltme olduğu söylenebilir. Dünkü bültenimizde de dikkati çektiğimiz üzere taban oluşumu yaşanmadan görülen hızlı yükselişler kar satışları ve düzeltme hareketleri için zemin hazırlamaktadır.

Endeksin mevcut ikili dip formasyonunun kısa vadeli bir yükseliş trendine dönüşmesi ve sonrasında da orta vadede de bu seyrin devam etmesi için, işlem hacmi ile desteklenen kademeli bir seyir yaşanması gerektiğine dair düşüncemizi korumaktayız. Bu nedenle her ne kadar teknik açıdan hala olumlu görünüm korunmaya devam etse de, Bollinger Band’ın daralmasının oldukça yavaş gerçekleşmesi gün içi sert hareketleri ve riskleri artırmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde ise dün yaşanan zayıf seyre karşın hala endeksi destekledikleri söylenebilir.

Reklam
Reklam

Keza CCI ve William’s R eğimleri azalmakla birlikte aşırı alım bölgesi referans direncine hızla yaklaşmaktadır. Benzer şekilde trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un Eylül ayından bu yana içinde hareket ettiği alçalan kanalını aşarak hareketine devam etmesi de yukarıda bahsettiğimiz kısa vadeli yükseliş trendini destekleyici önemli bir unsurdur.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD yaklaşık 2 aydır üzerine çıkamadığı tetik çizgisini yukarı doğru kırarak alım sinyali vermiş olup, Trix de düşüş eğilimini sonlandırıp yönünü yukarı doğru çevirmiş durumdadır. Dünkü hareketle de teyit edildiği üzere orta vadeli ikili dip formasyonu oluşmaya başlamış olsa da günlük bazda yaşanan yüksek primler zaman zaman kar satışlarına ve düzeltme hareketlerine zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle yeni pozisyon açılması sırasında ve mevcut pozisyonlar için yaşanabilecek geri çekilmelere karşın dikkatli olunmasını tavsiye ederiz. Dünkü bültenimizde de belirttiğimiz üzere orta vadeli alçalan kanal içindeki hareketine devam eden endeksin kısa vadede 55 bin ve 50 günlük hareketli
ortalamasının bulunduğu 55.500 seviyesini hedeflediği söylenebilir.

Reklam
Reklam

Kısa vadeli bu trendin, işlem hacmindeki yüksek seyrin korunarak kademeli bir şekilde devam etmesi vadesinin uzun olmasını sağlayacaktır. Endeksin 2 günlük kapanışının 53.500 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesinin trendin en azından kısa vade için devam edeceğinin teyidi anlamına geleceği görüşümüze dayanarak, kademeli bir şekilde yeni pozisyon açılabileceğini söyleyebiliriz. 55.500 seviyesinin aşılması ise ikili dip formasyonun etkisinin orta vadede devam edebileceğinin onayı olarak değerlendirilebilir.

Endeks için 54.400-55.000-55.500-56.000 seviyeleri direnç, 53.600-53.000-52.500 seviyeleri de destek konumundadır. Dolar bazında ise yanda görüldüğü üzere 2.93 cent düzeyinden kapanış yapan endeksin yeniden 3.00 cent seviyesindeki önemli direncini aşma çabası içine girmesi beklenebilir. Endeks için 2.90-2.84-2.78-2.60 cent destek, 3.00-3.12-3.16-3.24 cent ise direnç konumundadır.