Teknik analiz

Kısa vadede 2.63 ve 2.60 cent seviyelerinde destekleri bulunan endeksin burada tutunamaması halinde kademeli olarak 2.45 cent’e kadar geri çekilme olasılığı bulunmaktadır.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0,63 oranındaki primle 50.497 puandan açılış yapan endeks açılışın hemen ardından gelen satış baskısı ile eksiye geçti. En düşük 49.394 puanı test etmesinin ardından 49.700 civarında dengelenen endeks ikinci seansa da bu civarda yatay bir başlangıç yaptı. Ancak günün son bir saatinde önce hızlanan satışlarla 49.263 puana kadar gerileyen endeks, kapanışa yakın gelen tepkilerle günü yüzde0,69 oranındaki değer kaybı ile 49.836 puandan tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de görülebileceği üzere, uzun vadeli alçalan kanal içindeki seyrini sürdüren endeksin, dün kapanış itibariyle alçalan üçgen formasyonunun altı sınırının hemen üzerinde bulunması ve Bollinger Band’ının dışına çıkması riskli görünümün devamına işaret etmektedir. Yaşanan bu satış baskısı ile birlikte işlem hacmindeki artış eğiliminin devam etmesi de bu görüşümüzü teyit eder niteliktedir. Diğer taraftan kısa vadeli teknik göstergelerin konumu dikkat çekicidir. Keza CCI aşırı satım bölgesinde kısa vadeli dip seviyelerini test ettikten sonra yönünü yataya çevirirken, William’s R benzer bir konumda yataya dönmüş durumdadır.

Trendin güç kazanıp kazanmadığı açısından takip ettiğimiz Momentum her ne kadar 100 referans çizgisinin altına inmiş olsa da yönünün yeniden yukarı doğru dönmesi olumlu olarak nitelendirilebilir. Kısa vadeli göstergelerin bu görünümüne ek olarak, Bollinger Band’ın düşüş yönlü eğilimi devam etmekle birlikte daralması da endeksin yeniden 50 bin seviyesinin üzerine atak yapmasına yardımcı olabilir. Diğer taraftan orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisini aşağıya doğru
kırarak satım sinyali verirken, Trix de düşüşe başlamıştır.

Reklam
Reklam

Tüm teknik göstergelerdeki bu karışık seyre bağlı olarak bu haftanın ilk yarısında endeksin 50 bin seviyesinin üzerinde tutunma konusunda göstereceği başarının kısa vadeli yön tayini açısından belirli olacağı görüşümüzü korumaktayız. Bu nedenle bugün ve yarın 50 bin seviyesinin üzerindeki kapanışlar olumlu olacaktır. Satış baskısının devam etmesi ise 48.500 seviyesinin test edilme olasılığını artıracaktır. 48.000-50.000 aralığında endeksin tutunmasına yardımcı olacak önemli desteklerin bulunmayışı da bu açıdan olumsuz olarak nitelendirilebilir.

Son zamanlarda sık sık karşılaştığımız üzere her yükseliş çabasının sert satışlarla karşılaştığı bu ortamda kısa ve orta vadeli yeni pozisyon açılmasını uygun bulmamakla birlikte, zaman zaman hisse bazlı yaşanan tepki alımlarının takip edilebileceğine dair görüşümüzü korumaktayız. Daha uzun vadeli alımlar için 52.500 seviyesinin üzerinde birkaç gün süre ile kapanış yapılmasının beklenmesinin uygun olacağı söylenebilir. Endeks için kısa vadede 49.500-48.800-48.500-48.000 seviyeleri destek, 50.500-51.000-51.400-52.500 direnç konumundadır. Dolar bazında ise yanda görüldüğü üzere son bir aydır 2.66 cent desteğinde tutunma çabası veren endeksin son iki işlem günüdür tam bu seviyeden kapanış yapması önemlidir.

Reklam
Reklam

Kısa vadede 2.63 ve 2.60 cent seviyelerinde destekleri bulunan endeksin burada tutunamaması halinde kademeli olarak 2.45 cent’e kadar geri çekilme olasılığı bulunmaktadır. Endeks için 2.70-2.84-2.96 cent önemli dirençler konumundadır.