Teknik analiz

60 bin seviyesinin üzerine yaşanacak ataklarda işlem hacmi artışının takip edilmesi trendin devamı açısından önemlidir.

Dün güne satıcılı başlayan piyasada yüzde0,74 oranındaki düşüşle 59.407 puandan açılış yapan endeks en düşük 59.147 puanı test etmesinin ardından tepki alımları ile toparlandı. İlk seansı 59.500 civarından kapatan endeks ikinci seansa ise yatay bir başlangıç yaptı.

Seans içinde zaman zaman kar satışları yaşansa da, seansın ikinci yarısında yükseliş hızını artıran endeks 60 bin seviyesinin üzerine çıkarak günü yüzde0,30 oranındaki değer artışı ile 60.030 puandan tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere birkaç gündür zayıflayan trendine dikkat çektiğimiz endeksin son birkaç gündür 9 günlük hareketli ortalamasında tutunmaya çalıştığı görülmektedir.

Reklam
Reklam

Trendin hızının yavaşladığı bu ortamda kısa vadeli hareketli ortalamaların yataya dönmesi ve Bollinger Band’ın yavaş da olsa daralmaya başlaması bir taban arayışına zemin hazırlayabilir. Dün yaklaşık 1000 puanlık bir bant içinde hareket eden endeksin hafta başından bu yana oluşan seans içi gap’lerini kapatmış olması ve gün içi gördüğü en yüksek değere yakın bir yerde kapanış yapmasına ek olarak işlem hacminde yaşanan nispi artış bu açıdan olumludur. Teknik göstergelerin de konumu bu görüşümüzü onaylar niteliktedir. Keza CCI azalan eğimle birlikte düşüşünü sürdürürken, William’s R’ın satım sinyali vermesinin ardından yataya döndüğü görülmektedir.

Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un da endeksin eğiminden daha hızlı bir şekilde gerilemeye devam etmesine karşın kısa vadeli desteklerine yaklaştığı söylenebilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinin altına inerek satım sinyali verirken, Trix de gerilemeye devam etmektedir. Son bir aylık bir süre içinde 10 bin puan civarında yaşanan prim sonrasında bu tipte bir düzeltme hareketi normal olarak kabul edilebilmekle birlikte, kısa vadeli yükselen kanal içinde tutunma çabalarının başarılı olması trendin devamına destek verecektir. Daha önceki bültenlerimizde yazdığımız üzere endeksin kısa vadeli yükselen kanal içinde kalma konusunda göstereceği başarı kısa vadede yeniden 61.500-61.700 direnç bölgesinin test edilmesine yardımcı olacaktır.

Reklam
Reklam

60 bin seviyesinin üzerine yaşanacak ataklarda işlem hacmi artışının takip edilmesi trendin devamı açısından önemlidir. Aksi bir durumda yani 9 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 59.500 seviyelerinin altına inilmesi zayıflayan trende işaret etmekte olup, bu seviyenin altında birkaç gün yaşanacak kapanışlar çanak formasyonunun ardından bir kulp oluşumunu gündeme getirebilir. Böyle bir durumda ise 58.500 ve 57.700 önemli destek konumunda olacaktır. Bu kapsamda mevcut pozisyonlar için stop loss konulmasını, yeni pozisyon açılmak istenmesi durumunda da destek seviyelerinin takip edilmesini tavsiye ederiz.

Endeks için 59.500-58.500-57.700 önemli destek, 60.700-61.500-62.500 seviyeleri de direnç konumundadır. Dolar bazında ise yanda görüldüğü üzere dün 3,39 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.44-3.50-3.55-3.64 önemli direnç konumundadır. Kısa vadede 3,34-3,30-3,26-3,13 cent ise destek olarak kabul edilebilir.