Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD yeniden aşağıya dönerken, Trix henüz tepki vermeden gerilemeye devam etmektedir.

Cuma gününe alıcılı başlayan piyasada yüzde0,47 oranındaki primle 59.946 puandan açılış yapan endeks açılışın hemen ardından 60.164 puana kadar bir toparlanma yaşasa da seans boyunca 60 binin üzerinde tutunmayı başaramadı. Seansın ikinci yarısında 59.500 desteğinden güç alan endeks ikinci seansa da zayıf bir başlangıç yaptı.

59.130 civarına kadar gerileme yaşayan endeks bu civarda destek bulurken, kapanışa yakın gelen tepki alımları ile artıya geçerek günü yüzde0,12 oranındaki primle 59.737 puandan tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere orta vadeli çanak formasyonunun 61.500-700 aralığındaki boyun çizgisini test etmesinin ardından bir düzeltme eğilimine girdiği görülen endeksin geçen haftanın son iki günü 9 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış gerçekleştirmesi dikkat çekicidir.

Cuma günü 21 günlük hareketli ortalamasından destek bulduğu görülen endeksin bu gerilemesini, işlem hacminin mevcut durumunu koruduğu bu ortamda henüz bir düzeltme olarak nitelendirmemize neden olmaktadır. Her ne kadar hem kısa vadeli yükselen kanalın altındaki seyrin devam etmesi hem de ikili tepe görüntüsü endeks için birer risk unsuru olsa da, Cuma günü seans sonuna doğru gelen tepkiler endeksin tutunmasına destek verebilir. Diğer taraftan 21 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 59.300 seviyesi çok önemli olup, buranın altına yaşanacak sarkmalar kısa vadeli trendin bozulmasına ilişkin ilk önemli sinyal olarak kabul edilmelidir. Böyle bir durumda çanak formasyonunun ardından bir kulp oluşumu gündeme gelebileceği için 59.000 ve 58.500 önemli destek konumunda olacaktır. Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde CCI’ın dik bir eğimle düşüşüne devam ettiği, William’s R’ın ise aşırı satım bölgesinin hemen üzerinde sert düşüşünü sonlandırarak yataya döndüğü görülmektedir.

Reklam
Reklam

Son günlerdeki bültenlerimizde, sık sık trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un Şubat ayının başından bu yana alçalan bir kanal içinde hareket ederek endeks ile uyumsuzluk gösterdiğine dikkat çekerek, risk unsuru olduğunu belirtmiştik. Nitekim endeksin geçen haftanın son 3 günde yaklaşık 2000 puanlık yaşadığı kayıp bu görüşümüzü teyit etmiştir. Aynı zamanda Momentum’un yaklaşık 1,5 aylık bir aradan sonra yeniden 100 referans çizgisinin altına inerek satım sinyali vermesi piyasadaki zayıf seyrin devam edebileceğine işaret etmektedir.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD yeniden aşağıya dönerken, Trix henüz tepki vermeden gerilemeye devam etmektedir. Son birkaç günlük seyir incelendiğinde hem kısa vadeli yükselen kanal formasyonunun bozulduğu hem de çanak formasyonunun aşılamadığı bu ortamda bir de ikili tepe görüntüsü oluşması piyasadaki kar realizasyonlarının zaman zaman hız kazanmasına neden olabilir. Bu nedenle mevcut pozisyonlar için stop loss konulması yeni açılacak pozisyonlar için ise kanal formasyonunun yeniden aktif olup olmadığının takip edilmesine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

Reklam
Reklam

Endeks için 59.300-58.500-57.700 önemli destek, 60.700-61.500-62.500 seviyeleri de direnç konumundadır. Dolar bazında ise Cuma günü 3,39 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.44-3.50-3.55 direnç konumundadır. Kısa vadede 3.34-3.30 cent ise destek olarak kabul edilebilir.