Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix piyasadaki bu hareketliliğe fazla tepki vermeden zayıf eğimli düşüşlerine devam etmektedir.

Cuma gününe satıcılı başlayan piyasada yüzde1,11 oranındaki düşüşle 56.697 puandan açılış yapan endeks açılışın hemen ardından en düşük 56.404 puanı test etti. Seansın geri kalanını ise hafif tepki alımları ile açılışta oluşan 630 puanlık gap’in kapatılma çabaları ile geçiren endeks seans sonuna doğru yine satış baskısı ile karşılaştı.

İkinci seansa ise yukarı yönlü bir atakla başlayan ancak 57.300 seviyesini aşamayan endeks ilk seans kadar sert olmasa da ikinci seansı da düşüş yönünde geçirdi ve günü yüzde0,69 oranındaki değer kaybı ile 56.935 puandan tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere uzun vadeli incelendiğinde alçalan kanal içinde hareket eden, kısa vadeli incelendiğinde de omuz-baş-omuz formasyonunun etkisinde kaldığı görülen endeks geçen hafta boyunca satış baskısı altında kaldı. Düşüş eğilimi ile birlikte işlem hacmindeki zayıf seviyenin korunduğu dikkati çekerken, Bollinger Band’ın alt kanadının aşağıya doğru açılması zayıf trendin sürmesine zemin hazırlamıştır.

Haftanın ilk yarısında kısa vadeli göstergelerdeki uyumsuzluk 57.400 seviyesini aktif konumda tutmaya yardımcı olsa da Cuma günü 25 Ocak’tan bu yana olan en düşük seviyelerin test edilmiş olması formasyonun etkisinin devam edebileceğine işaret etmektedir. Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde CCI ve William’s R’ın yeniden aşırı satım bölgesine girdikleri görülmektedir. Momentum ise 100 referans çizgisinin altında bulunmakla birlikte yaklaşık 1,5 aydır içinde hareket ettiği yatay kanaldaki seyrine devam etmektedir.

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix piyasadaki bu hareketliliğe fazla tepki vermeden zayıf eğimli düşüşlerine devam etmektedir. Mevcut durumda endeksin aşağı yönlü trendi belirginleşmeye başlamış olup, formasyon gereği boyun çizgisinin 53.300’e geldiği gözönüne alındığında da satış baskınının
devam edeceği söylenebilir. Nisan ayı başından itibaren kısa vadeli hareketli ortalamalarının üzerine çıkamayan endeksin aynı zamanda 100 günlük hareketli ortalamasının da altına inmesi de bu görüşümüzü onaylar niteliktedir.

Reklam
Reklam

İçinde bulunduğumuz ortamda yeni pozisyon açılması için önce 58 bin seviyesinin üzerine güçlü bir atak yapılmasının sonra da kısa vadeli hareketli ortalamaların üzerinde kapanış yapılmasının beklenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Mevcut pozisyonlar içi ise stop loss konulmasını ve/veya VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılmasını tavsiye ederiz.

Endeks için 56.500-56.000-55.300 destek, 57.400-58.000-58.800-59.500 seviyeleri de direnç konumundadır. Dolar bazında ise grafikte de görülebileceği üzere kısa vadeli alçalan bir kanal formasyonunun altına inerek 3.11 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.12-3.18-3.22 cent direnç 3.08-3.00 cent ise destek olarak kabul edilebilir.