Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix ise piyasadaki bu dalgalanmaya tepki vermeden yükselişlerine devam etmektedir.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne belirgin alıcılı başlayan piyasada yüzde 1,08 oranındaki artışla 59.942 puandan açılış yapan endeks ilk seansı 59.750-60.000 aralığında sıkışık geçirdi. İkinci seansın başında da bu seviyelerdeki yerini koruyan endeks sonrasında kar satışlarının etkisinde kaldı. Kapanışa yakın satışların hız kazanmasına rağmen endeks günü yüzde0,17 oranında primle 59.401 puandan tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere geçen hafta boyunca 100 günlük hareketli ortalamasını destek alarak 58 bin seviyesinin üzerinde tutunma çabası veren endeksin bu haftaya zayıf bir başlangıç yapmasının ardından, Salı günü hızlı bir hareket sonrasında dün de güçlü bir açılış yapması bir düzeltme yaşanmasına neden oldu. Zaten birkaç gündür trendin hız kazanmasına karşın hem teknik göstergelerin uyumsuzluğu hem de işlem hacminin düşük seviyesi nedeniyle bir düzeltme yaşanabileceği ihtimaline dikkati çekmekteydik. Dün sabah açılışta oluşan 642 puanlık gap’in bir kısmının öğleden
sonraki gerileme ile kapanması aslında beklentilerimiz doğrultusunda olmakla birlikte kısa vadeli bu trendin orta vadeye dönüşmesi açısından olumlu olarak nitelendirilebilir.

Reklam
Reklam

Kısa vadeli teknik göstergelerden CCI’ın ve William’s R’ın aşırı alım bölgesinde bulunmakla birlikte yönünü aşağıya doğru çevirmeleri endeks için bir taban arayışına zemin hazırlayabilir. Benzer şekilde Momentum’un da 100 referans çizgisi üzerindeki yükselişini sonlandırdığı ve düşüş yönünde hareket ettiği görülmektedir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix ise piyasadaki bu dalgalanmaya tepki vermeden yükselişlerine devam etmektedir. Mevcut durumda bir düzeltme hareketini olağan bulmakla birlikte endeksin hala kısa vadede hem çanak formasyonunun boyun çizgisi olan hem de Bollinger Band’ın üst kanadının bulunduğu seviye olan 61.000’i hedeflediği söylenebilir. Ancak aynı zamanda 60.000-60.800 aralığındaki önemli bir direnç bölgesine oldukça yaklaşmış olan endeksin bu hedefe ulaşmadan önce 58.500-59.000 civarında bir taban arayışına girmesi daha yüksek bir olasılık gibi görünmektedir. Bu tipte bir düzeltmede 58.800, 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 58.200, 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 57.800 ilk aşamada önemli destekler konumunda olacaktır.

Reklam
Reklam

Kısa vade için 59.700, 60.300, 61.000 direnç konumundadır. Yeni açılacak pozisyonlar için piyasadaki bu dalgalı seyrin nispeten sakinleşmesinin beklenmesinin uygun olacağını düşünüyor, mevcut pozisyonlar için ise stop loss konulmasını ve /veya VOB’da korunma amaçlı pozisyon alınmasını tavsiye ederiz. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere dün 3.31 cent seviyesindeki direncinden kapanış yapan endeks için 3.34-3.40 cent direnç, 3.30-3.26-3.22 cent ise destek olarak kabul edilebilir.