Teknik analiz

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinden oldukça uzaklaşmış olup, eğimini nispeten azaltmaya başlamıştır.

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0,28 oranındaki primle 77.027 seviyesinden açılış yapan endeks seansın ilk yarısını 77.130-77.360 puanları arasında geçirdi. Seansın ikinci yarısında ise kademeli başlayan satış eğiliminin hız kazanması ile 77 bin seviyesinin altına sarkarak en düşük 76.731 puanı test eden endeks ilk seansı 41 puanlık bir değer kaybı ile 76.855 düzeyinden tamamladı.

İkinci seansa ise alıcılı bir başlangıç yapan piyasada özellikle seansın ikinci yarısında yükselişin belirginleşmesi ile 77.466 düzeyine kadar çıkış yaşandı. Endeks günü yüzde0,77 oranındaki değer artışı ile 77.404 düzeyinden tamamladı.

Reklam
Reklam

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere dün kar satışlarının etkisiyle içinde bulunduğu kısa vadeli yükselen kanal formasyonunun alt sınırını test eden endeksin, sonradan gelen tepki alımları ile tutunduğu ve gün içi gördüğü en yüksek değere oldukça yakın bir kapanış gerçekleştirdiği görülmektedir. Kapanış olarak yeni bir tarihi zirve yapan endeksin, buna rağmen günlük hareket bandının 600 puana kadar inmesi ve işlem hacmindeki azalış trendin yorulma sinyalleri verdiğine işaret etmektedir. Birkaç gündür bültenlerimizde dikkati çektiğimiz bir düzeltme yaşanma olasılığı gün içinde yaşanan geri çekilmelerle kısmen elimine edilse de hızlı yükseliş eğilimi bu olasılığı gündemde tutmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde ise karışık seyrin devam ettiği söylenebilir. Keza CCI aşırı alım bölgesinden çıkarak satım sinyali vermek üzere iken düşüş eğilimini yataya çevirmiş durumdadır. Zirve seviyelerini test etmesinin ardından hafif bir düzeltme yaşayan William’s R ise yönünü yeniden doğru çevirmiş durumdadır. Tendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum kısa ve orta vadeli direnç seviyelerini aşmasının ardından 2012 yılı başında test ettiği zirve seviyesini hedeflemiş durumdadır.

Reklam
Reklam

Orta vadeli teknik göstergelerden MACD tetik çizgisinden oldukça uzaklaşmış olup, eğimini nispeten azaltmaya başlamıştır. Trix de yükseliş eğiliminin ardından yataya dönmek üzeredir. Teknik göstergelerdeki mevcut durum da yukarıda bahsettiğimiz trendin yorgunluk sinyalleri verdiğine ilişkin görüşümüzü teyit etmektedir. Bollinger Band’ın trendinin yükseliş yönlü değil sadece üst kanadının açılması şeklinde olması ve bandın genişlemesi gün içi sert hareketler için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle olası bir kar satışında hareketlerin hızlı gerçekleşip bunun bir düzeltme eğilimine dönmesi riskine dair dikkatli olunmasını tavsiye ederiz. Yaşanacak düzeltme hareketlerinde ise 76.000-75.700 önemli destekler konumundadır. Yükselişin devam edip77 bin seviyesinin üzerinde tutunması kısa vadeli formasyonun üst sınırı olan 78.500 seviyesini hedef konumuna getirmiştir. Her ne kadar dolar bazında hala 5,10 cent düzeyindeki zirve seviyesine göre hala düşük seviyelerde olsa ve genel görünümdeki olumlu hava devam etse de kısa vadeli teknik göstergelerin konumu ve yeni zirve değerleri gün içi düzeltmelere ek olarak birkaç günlük bir geri çekilmeye zemin hazırlıyor olabilir. Bu açıdan yeni açılacak pozisyonlarda, getirisi endeksin altında kalan aktif hisselerin çok kısa vadeli olarak tercih edilmesini, mevcut pozisyonlarda ise hedef seviyelerine ulaşan hisselerde kademeli satış yapılmasını tavsiye ederiz.

Reklam
Reklam

Kısa vadede endeks için 77.000-76.800-75.700 destek, 77.400-78.500 seviyeleri de direnç konumundadır. Dolar bazında ise yanda grafikte de yer aldığı üzere dün 4,35 cent seviyesindeki direncinden kapanış yapan endeksin yükselen kanal formasyonu içindeki hareketine devam ettiği ve 4,44 cent seviyesini hedeflediği söylenebilir. Endeks için 4,30-4,26-4,21 cent destek, 4,35-4,44 cent direnç konumundadır.