Teknolojinin hayat kurtardığı bilimsel verilerle kanıtlandı

Amerika Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi bilim adamaları, cep telefonlarının acil durumlarda hayat kurtardığını verilerle ortaya...

Amerika Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi bilim adamaları, cep telefonlarının acil durumlarda hayat kurtardığını verilerle ortaya koydu.
Kamuoyunda sıklıkla tartışılan baz istasyonları ve cep telefonlarının hayat kurtarıcı rolü, bilim adamaları tarafından verilerle kanıtlandı. İngiltere’nin Oxforshire kentinden toplanan verilerle hazırlanan bilimsel çalışmada, cep telefonlarından gelen acil durum bildirim aramaları karşılaştırılarak trafik kazalarına müdahalenin boyutları araştırıldı.
GSMA Araştırma ve Sürdürülebilirlik Birimi Direktörü Jack Rowley ile Oxford ve Glasgow Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının, acil durumlarda cep telefonu kullanımının sağlığa etkilerini araştırdıkları çalışma, Amerika Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi (National Center for Biotechnology Information-NCBI) tarafından yayımlandı. Çalışmada, cep telefonlarından yapılan acil çağrıların hayat kurtardığı belirtildi.
Bilimsel çalışmadan elde edilen verilere göre, cep telefonlarından gelen acil aramalarda durumun daha avantajlı olduğu sonucuna varıldı. Özellikle trafik kazaları sonrasında yapılan acil aramalarda, cep telefonlarının sağladığı çabuk iletişim imkânı ile yaralılara erken müdahale edilebildiğine değinen bilim adamları, bu sonuca, elde ettikleri veriler sonucunda ulaştıklarını ifade ettiler. Bilim adamları, 1995 ile 2006 yılları arasında toplanan verilere göre, 1995 yılında cep telefonlarından yapılan acil aramaların oranı yüzde 8 civarındayken, bu rakamın 2002 ile 2006 yılları arasında yüzde 22 artış gösterdiğini belirttiler. Bilim adamları, cep telefonlarından yapılan acil aramalar ve bunların hayat kurtarıcı rolü karşılaştırıldığında, cep telefonlarından yapılan acil aramalar sayesinde ölüm risklerinin azalmış olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

TÜRKİYE’DE ACİL YARDIM ÇAĞRILARININ YÜZDE 85’İ CEP TELEFONUNDAN
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Van depremi sonrası yaptığı açıklamalarda, Türkiye’deki acil durum haberleşmesine ilişkin verileri paylaşmıştı. Türkiye’de 112 ve 155 gibi acil yardım hatlarını arayanların sayısının 2011 yılının ilk 9 ayında 30 milyonun üzerinde olduğunu ve aramaların yüzde 85’inin cep telefonlarından yapıldığını vurgulamıştı. Van depreminde cep telefonu ve kesilmeyen iletişim hatları sayesinde onlarca canın kurtarıldığını kaydeden Yıldırım, “Bu tür afet durumlarında iletişim altyapımızın kusursuz olarak çalışması vatandaşımız için hayati öneme sahip.” demişti.

TBP BAŞKANI SERHAT ÖZEREN: TEKNOLOJİNİN HAYAT KURTARICI ROLÜ UNUTULMAMALI
Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren ise acil yardım çağrılarının yüzde 85'inin cep telefonundan yapıldığına işaret ederek, buna rağmen 'bilgi eksikliğinden' baz istasyonlarına tepki gösterildiğini belirtti. Özeren, baz istasyonu sayısının artması ile cep telefonunun harcadığı gücün azalacağını belirterek, "Halkımızın bunu bilmesi lazım. Halkımızın bu konuda düzenleyici ve denetleyici olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yetkililerinin sözlerine güvenmesi lazım." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz