Teknolojiye Yenilen Meslek: Saraçlık

Türkiye’de gerek ulaşım gerekse tarımda hayvan gücünden faydalanıldığı dönemlerde gözde mesleklerden biri olan 'saraçlık', günümüzde...

Türkiye’de gerek ulaşım gerekse tarımda hayvan gücünden faydalanıldığı dönemlerde gözde mesleklerden biri olan 'saraçlık', günümüzde teknolojiye yenik düşen meslekler arasındaki yerini aldı. Yeni nesil gençlerin büyük bölümünün anlamını bile bilmediği ve Türkiye’de sayıları her geçen yıl azalan saraçlık mesleğinin, Nevşehir’de sadece 1 temsilcisi kaldı.

Nevşehir’de Eski Sanayi Caddesi'ndeki küçük işyerinde hayvanlara koşum ve eyer takımları yapan 76 yaşındaki Saraç Osman Toksu, mesleğe 12 yaşındayken başladığını aktardı. Çırak olarak girdiği bu meslekte 20'li yaşlarda ustalığa terfi eden Toksu, mesleğinin altın çağlarını ise 1955 ile 1970 yılları arasında yaşadığını belirtti. Bu yıllarda tüm Türkiye’de olduğu gibi hem ulaşımda hem de tarımda hayvan gücünden faydalanıldığını söyleyen Osman Toksu, teknolojinin bu denli gelişeceğini ve hayvan gücüne olan gereksinimin azalacağını hayal bile edemediğini dile getirerek, "O zamanlar her evde ulaşım ve tarım için hayvanlar vardı. Evinde hayvanı olmayan kimse yok denecek kadar azdı. O yıllarda bana birisi herkesin arabası olacak ve artık atlara, eşeklere binmeyecekler veya tarlaları traktörler sürecek dese hayatta inanmazdım. Böyle bir şeyi hiç hayal dahi etmedim" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Altın yılları olarak adlandırdığı 1955-1970 yılları arasında sabah erken saatlerde açtığı işyerinde gece saatlerine kadar koşum ve eyer yaptığını, hatta şehir dışına sipariş gönderdiğini kaydeden Toksu, o dönemler kendisi ile birlikte Nevşehir’de 12 ustanın daha bulunduğunu ve bu mesleği yapanların bir çarşısının dahi olduğunu ifade etti.

Gelişen teknoloji ve yük taşımada hayvan gücüne duyulan ihtiyacın azalmasıyla saraçlık mesleğine duyulan talebin de giderek yok olduğunu ve işlerinin yok denilecek kadar azaldığını vurgulayan Osman Toksu, "Artık bu mesleği öğretecek çırak bile bulamıyorum. Daha önceki yıllarda yetiştirdiğim kişiler ise bu mesleği yapmıyorlar. Onlar da haklı çünkü artık para kazanamıyoruz. Çok şükür şu anda benim durumum iyi ve her sabah ilk günkü gibi heyecanla işyerime gelerek dükkanımı açıyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: