Anadolu yakasında toplam 2 milyon 500 bin metre karelik alanda kurulan Teknopark İstanbul projesinin ilk etabında sona yaklaşılıyor. Proje ile üniversite-sanayi işbirliğinde teknoloji devlerinin üretimi hedefleniyor.
2023'e kadar yapılması planlanan ve 900 firmanın yer alacağı proje için 1 senede 300 firma başvruda bulundu.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ), Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri AŞ (HEAŞ) ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) ortaklığında kurulan Teknopark İstanbul'da gelinen aşama kamuoyuyla paylaşıldı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hasan Büyükdede’nin de katıldığı tanıtım toplantısında ilk sözü Teknopark İstanbul Genel Müdürü Turgut Şenol aldı. Şenol, projenin Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılıp yürütülen, teknoloji ve Endüstri Parkı ile Havaalanı İTEP Projelerinin son adımı olduğunu ifade etti.
Projede yer alması öngörülen firmalar için yakın bölgedeki 7 kalifiye üniversite ile İstanbul ili sınırları içindeki 44 üniversite arasındaki ortaklık alanlarının enine boyuna incelendiğini anlatan Şenol, bununla hakiki manada üniversite- sanayi işbirliği zemininin oluşturulacağını belirtti.
Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarı ve Teknopark İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bayar, proje sahası olarak oldukça geniş bir imkânın söz konusu olduğunu dile getirdi. Bu çerçevede bölgede yer alan 200 bin metre karelik özel yatırım bölgesi, kalifiye teknoloji barındıran üretimler için büyük ölçekli teknoloji devlerine ayrıldı.
Bayar, projede İTO yanında küçük ortak olarak İTİCÜ’nün bulunmasının da önemini vurgularken, “İTO, özel sektörün ilgisinin çekilmesinde lokomotif rol oynuyor. Üniversite ise araştırma merkezlerinin kurulmasında rol oynayacak.” dedi. İTİCÜ ortaklığı yanında araştırma merkezleri boyutuyla Sabancı, Özyeğin, Okan Üniversitelerinin de yer alacağını kaydeden Murad Bayar, “Böylece teknoloji odaklı tüm projelerin geliştirilmesi ve paylaşılması için çok büyük bir imkân sunulmuş olacak. Türkiye’nin en iyi teknopark projesi bu proje olacak.” ifadelerini kullandı.
İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hasan Büyükdede ise üniversitenin proje ortağı olmasının, gelecekteki yatırımlar konusunda kendilerine önemli ipuçları verdiğini kaydetti. Büyükdede, “Bu devasa proje sadece İTİCÜ’nün değil, İstanbul’da araştırma ve Ar-Ge yatırımlarına öncelik veren her üniversitenin yer alabileceği bir proje. Ayrıca İTO üyesi olan 65 bine yakın sanayicimizin de teknopark projesine katılmasını arzu ediyoruz.” dedi.
Teknopark İstanbul’a başvuruların devam ettiğini aktaran Dedeoğlu,”Proje ilk açıklandığında müracaat eden firma sayısı 70 idi. Şimdi 300’ü geçti. Detaylı incelemelerin ardından projede yeni yeni firmalar yer alacak. Sanayicilerimiz, özel teşvik imkânlarının sunulduğu, her bakımdan büyük avantajları barındıran bu projeyi dikkate almalı.” önerisinde bulundu.
İSTANBUL TEKNOPARK
İstanbul’da bir Türkiye projesi olarak başlatılan ve 2023'e kadar 2 milyar dolarlık yatırım yapılacak Teknopark İstanbul projesi kapsamında, bine yakın firmanın 30 bin kalifiye elemanıyla, cirosu en az 7 milyar dolar olan teknolojik altyapıyı oluşturması bekleniyor. Projeyle birlikte, Anadolu yakasının en büyük kongre merkezi hayata geçirilecek. Ayrıca Ar-Ge, akademi ve iş dünyasının buluştuğu yaratıcılığın ürüne evrildiği bir mekan haline gelecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz