Tekstil klima imparatorluğuna uzanan yol

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş'ta 1960 yılında küçük bir atölyede tarım makineleri ve yedek parça imalatı yaparak sanayi sektörüne ilk adımını atan Temsan Makine, bugün 8 bin metrekare kapalı alanda, tekstil hava mühendisliği sektöründe Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olmayı başardı.

Temsan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kesim, amatör olarak başladıkları ticaret hayatında ekonomik ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek bugün profesyonel bir yönetim anlayışını getirdiklerini söyledi. İlk yıllarda tekstil makineleri imalatı, hidrolik ve pnomatik ürünler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Kesim, Kahramanmaraş'ta özellikle 1994 yılından itibaren yükselen tekstil sanayisinin gelişmesini de dikkate alarak Ar-Ge çalışmalarını sonuçlandırıp, tekstil hava mühendisliği sektöründe ciddi mesafe kat ettiklerini vurguladı.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin önde gelen tekstil merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kesim, "Maalesef Türkiye'de tekstil makineleri konusunda ciddi bir çalışma yapan kuruluşumuz olmadı. Yola çıktığımızda Türkiye'de tekstil hava mühendisliği alanındaki boşluğu doldurmayı amaçlıyorduk. Bunu da başardığımıza inanıyoruz. Sanayi Sitesi'nde bulunan 8 bin metrekarelik kapalı alanda 80'i aşan çalışanıyla tekstil klima sistemlerini dünyanın en son teknolojisi ile üretiyoruz"dedi.

Tekstille ilgili iplik, dokuma ve örme gibi tüm tesislerin klima sistemlerini yapabildiklerini anlatan Kesim, iklimlendirme alanında en son teknolojiye sahip olduklarının altını çizdi.

Türk insanının istedikten sonra her şeyi başarabileceğini söyleyen Kesim şöyle konuştu:

"Aslında bizi tekstil hava mühendisliğine yönlendiren, Kahramanmaraş'taki tekstil fabrikalarındaki sayının hız kazanması oldu. Durum böyle olunca biz de kendi işimizi nasıl geliştirebiliriz sorusuna cevap aramaya başladık. Şu anda Türkiye'de ve dünyada bu işi yapabilen birkaç firmadan biriyiz"

Reklam
Reklam

Bütün projeleri kendilerinin yaptıklarını dile getiren Kesim, Türkiye pazarında sağladıkları başarıyı tekstilin gelişen diğer pazarlarına da taşımak istediklerini ifade etti. Bugüne kadar yurt dışı hedeflerini hep saklı tuttuklarını belirten Kesim, "Yurt dışına daha önce de çıkabilirdik. Ancak, sırf pazar payı kapabilmek için de yerli yatırımcıları göz ardı edemezdik. Şu anda ise Özbekistan, Suriye, Bulgaristan ve Pakistan gibi ülkelere ciddi anlamda açılmak için altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz" diye konuştu.