"Tekstil ve hazırgiyim ürünleri de dahil edilmeli"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, tekstil ve hazırgiyimin Türkiye'nin en önemli sektörü durumunda olduğuna dikkat çekerek off-set anlaşmasına tekstil ve hazırgiyim ürünlerinin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

İHA'nın sorularını cevaplandıran Umut Oran, sektörde bir canlanmanın görüldüğünü belirterek, "İhracat rakamlarında yüzde 20'lik artış var. Herşeye rağmen üretimde, istihdamda, ihracatta olumlu bir tablo ile karşı karşıyayız" dedi. ABD ile Türkiye arasında savunma konusundaki off-set anlaşmasına değinen Oran, "Kotalar 2005 yılında kalkacak. Kotaların kalkmasından önce bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu tedbirlerden en önemlisi de off-set anlaşması. Bu şekilde kota ve gümrük vergisi konusunda problemlerimizin çoğunun çözüleceğini düşünüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

"PAZAR PAYI DARALACAK" Yeni pazar arayışları ile Avrupa'ya ihracatı arttırmayı çalıştıklarını kaydeden Oran, "2005'te ne olursa olsun kotaların kalkması ile Avrupa'daki pazar payımızda bir daralma söz konusu olacak. Çünkü Uzakdoğu ülkeleri mekan sınırlamaları olmadan pazara girebilecekler. 2003 yılı Japonya'da Türk yılı bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Oradan bir şeyler çıkarmamız gerekiyor" diye konuştu.

"SİYASET EKONOMİYİ ETKİLEMEMELİ" Birkaç gündür Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan tartışmanın ekonomiyi ve piyasaları etkilediğini hatırlatan Umut Oran, söz konusu durumu üzüntü ile takip ettiklerini söyledi. Oran, "Siyaset ekonomiyi olumsuz etkilememeli" dedi. Oran, 4 Kasım günü iktidara gelecek partinin olaylara partizanca bakmadan, ülke menfaatlerini ön plana çıkararak hareket etmesini beklediklerini kaydetti.

"REKABET ARTACAK"
ABD'li Liz Claiborne firmasının üretimden sorumlu başkan yardımcısı Donald Baum da, 2005 yılında kotaların kaldırılmasının ardından rekabetin daha da artacağını söyledi. ABD'nin tekstil ve hazır giyim alımı yaptığı ülkeler için uyguladığı kotaların 1 ocak 2005 tarihinde kaldırılması konusunda konuşan Baum , "2005 yılı dramatik değişimleri beraberinde getirecek ve dünyada imalat çok kolaylaşacak. Gelecekte fiyatlar sürekli düşecek" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Orakçıoğlu da, kotaların kalkacağı 2005'te uluslararası pazarda ciddi bir rekabet yoğunluğu yaşanacağını söyledi. Orakçıoğlu, "Biz eşit ve haklı rekabet istiyoruz. Rekabet eşitliği sadece bizim bazı gerekleri yerine getirmemizle olmuyor" şeklinde konuştu.