Tekstil ve konfeksiyon ihracatın lokomotifi

BURSA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tekstil ve konfeksiyon sektörünün Çin tehdidine karşı moda ve marka üretmeye yöneldiğini, otomotiv sektörünün ise bu yıl 15 milyar dolarlık ihracat yapmasının beklendiğini söyledi.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nca Uludağ'da düzenlenen toplantıya iştirak eden Bakan Kürşad Tüzmen, otomotivin şu andaki toplam ihracattaki payının yüzde 18 olduğunu belirterek, "250-300 milyon dolardan yaklaşık bugün 11 milyar dolarlık otomotiv ihracatı yapar hale geldik. Otomotiv yeni yıldızımız. Sektörün ihracatı bu yıl 15 milyar doları zorlayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin ihracatının lokomotifi olan tekstil ve konfeksiyon sektörünün de toplam ihracat içinde yüzde 28 ağırlığa sahip olduğunu belirten Tüzmen, yaşanan sıkıntılara rağmen yüzde 11-12 oranında artışların sürdüğünü kaydetti. Tüzmen, "Tekstil-konfeksiyon sektörü neresinden bakarsanız 18 milyar dolar ihracat yapacak. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, kesinlikle unuttuğumuz, vazgeçtiğimiz bir sektör olarak algılanmamalı. Bu sektörde girdi maliyetlerimiz halen yüksek. Girdi maliyetleri içinde yalnızca finansman maliyetlerini aşağı çekmeyi başardık. Enerji, su ve iş gücü maliyetleri halen yüksek seyrediyor. Diğer ülkeler, özellikle Uzakdoğu ülkeleri devamlı para birimlerini devalüe edip, iş gücü maliyetlerini aşağıda tutarak, pazarlara ihracat yapıyor. Biz de ister istemez moda ve marka üretmeye kayıyoruz" diye konuştu.
Çin ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin haksız rekabetine karşı alınan tedbirlere 50 ülkenin destek verdiğini, AB ve ABD'nin bazı mallarda kotalara devam kararı aldığını anlatan Tüzmen, Türkiye'nin ise 2005 sonrasında da 42 kategoride kotaları devam ettirdiğini kaydetti. Çin yüzünden Türkiye sanayiinin çok büyük bir sıkıntı yaşadığını ifade eden Tüzmen, bu ülkede iş gücü maliyeti artana kadar Türkiye'nin moda ve markaya önem vererek dünya piyasalarında varlığını sürdürmesini tavsiye etti.

Reklam
Reklam

Artık dünyaca ünlü Türk modacı, stilist ve tasarımcılarının yetişmeye başladığını dile getiren Tüzmen, İstanbul'un moda enstitüsü olacağını, bunun arkasından Bursa'nın geleceğini savundu. Tüzmen, marka ve moda üreterek, tekstil-konfeksiyon sektöründe Uzakdoğu ile rekabet edilebileceğini kaydetti.