Tekstilci Faiz Yükünün Azaltılması Talep Ediyor-Türkiye Moda Ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı Dal: "Üretimle Büyümeye Çalışan Ekonomimizin Sırtından Faiz Yükünüazaltmamız Gerekir"

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı İsa Dal, üretimle büyümeye çalışan Türkiye ekonomisinin üzerindeki faiz yükünün azaltılması gerektiğini

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan Yardımcısı İsa Dal, üretimle büyümeye çalışan Türkiye ekonomisinin üzerindeki faiz yükünün azaltılması gerektiğini söyledi.

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Dal, AA muhabirine tekstil ve hazır giyim sektörü ile ilgili yaptığı değerlendirmede, bankaların sağladığı kredi faiz oranlarının, reel sektörün üzerinde halen önemli baskı oluşturduğunu savundu.

Düşük faizli finansmana ulaşabilen firmaların olduğunu, fakat KOBİ'lerin bu imkana sahip olmadığını belirten Dal, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Bu nedenle büyümede sıkıntı yaşanıyor. Üretimle büyümeye çalışan ekonomimizin sırtından faiz yükünü azaltmamız gerekir. Bu konu önemli. Dünyada faiz oranları düşük olmasına rağmen Türkiye'de hala yüksek. 'Kazan-kazan' formülü üzerinde uzlaşılmalıdır. İki taraf da kazanmalıdır. Şu anda bankacılık sektörü tek taraflı kazanıyor. Yılın ikinci yarısında ekonominin soğumasının ve büyümenin yavaşlamasının en önemli etkisi budur. Türk KOBİ'sinin borçlanmadan büyümesi çok zor, fakat bu şartlarda borçlanmanın açıkçası faiz rantına çalışmaktan fazla bir katkısı yok."

-"2012 yılı kazançla kapatıldı"-

Dal, tekstil ve hazır giyim sektöründe 2012 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise 2010 yılında dünya pazarlarında yaşanan resesyondan çıkış sonrası artan talebe karşılık emtia fiyatlarının orantısız bir biçimde artış gösterdiğini söyledi.

Bu dönemde kilosu 90 centlerde seyreden pamuk fiyatının hızla 450 cent seviyesine tırmandığını anlatan Dal, talebe göre şekillenen iplik piyasasının buna tepki vermekte geç kalmasından yararlanan hazır giyim firmalarının, yüksek fiyattan alım endişesiyle stoka yöneldiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Stoklarını 2012 yılı için dolduran firmaların, bundan sonra daha temkinli alım yaparak pozisyonlarını yılın ikinci yarısına kadar değiştirmediklerini dile getiren Dal, bunun sonucunda yılın ilk yarısını hareketsiz ve endişeli geçiren üretici ve ihracatçı firmaların, mağazaların stoklarının azalmasıyla 2012 yılının ikinci yarısında yeniden alımlarını hızlandıklarını ifade etti.

Dal, şöyle devam etti:

"Yılın ilk yarısında yüzde 30'lara varan kayıplar yaşayan sektör, yılbaşı alışverişi için stok siparişlerin de katılmasıyla ay bazında rekorlara imza attı. İhracat rakamı olarak 2011'in rakamlarını kıl payı yakalayamayacak olsak da pamuk fiyatlarından kaynaklı olumsuz etkinin çok büyük oranda telafi edildiğini görüyoruz. Bu anlamda 2012 yılını aslında kayıpla değil, kazançla kapattığımızı ifade edebiliriz."

-En önemli sıkıntı kalifiye eleman bulamama-

Özellikle yılın ikinci yarısında firmaların talebi karşılayabilmek için önemli ölçüde kapasite artışına gittiklerini, bunun sektör açısından yılın en önemli gelişmesi olduğunu belirten Dal, "2012 yılında karşılaştığımız en önemli sorun ise istihdamda yaşandı. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan sektör, özellikle fason üretim kapasitesinin azalması ile sıkıntı yaşadı" dedi.

Reklam
Reklam

Dal, istihdam sorununun gelecek yıllarda da artarak sürmesini beklediklerine dikkat çekerek, sorunun çözümü için ilgili sivil toplum kuruluşlarının bizzat sahada kalifiye eleman yetiştirmeye öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: