En çok teşviğin sunulduğu 6. bölge illerinden Iğdır’da yatırım yapan FG Tekstil, çevre illeri de kapsayan bir projeye imza attı. Eylülden itibaren Batı’daki 6 şehirde tekstilcilerle görüşerek serhat illeri Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan’da yatırım fırsatlarını anlatan şirket, toplam 4 bin 500 kişiye iş sağlayacak yatırım çekmeyi hedefliyor. Kümelenme modeliyle bu illerdeki teşvik süresi de 10 yıldan 12 yıla uzadı. Fuga ve Tiger Hill markalarıyla tanınan İzmirli FG Tekstil’in 2 milyon Euro yatırımla yaptığı yeni fabrikası faaliyete başladı.
YÜZDE 40 MALİYET AVANTAJI VAR
Teşvikler neticesinde ikinci fabrikalarını Iğdır’da kurmaya karar verdiklerini belirten FG Group Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Gözaçan “Gidilmeyen bir il olsun istedik. Fabrikanın 3 km ilerisinde 3 sınır kapısı var. Yeni yatırımımızla bölgedeki 4 ilin pazarlamasını da üstümüze alıyoruz. Batı’daki 6 büyük ilde 500-600 tekstilciyle görüşüp, sınır illerimiz Ağrı, Kars ve Ardahan’a da yatırım çekeceğiz” dedi. Iğdır fabrikasından Çin’e ilk ihracatın da yola çıktığını belirten Gözaçan “2013’te 135 bin Euro’luk Çin ihracatını 2014’te 10 milyon Euro’ya çıkarmayı hedefliyoruz. 2016’da Hindistan, 2017’de ise Afrika pazarına girmeyi planlıyoruz” dedi. Iğdır’daki fabrikada bin kişiye istihdam sağlayacaklarını vurgulayan Gözaçan, ‘Çevreye Duyarlı Üretim Sahası’ projesiyle çevre illere çekilecek yatırımla 4.500 kişiye iş imkanı yaratacaklarını kaydetti.
GENÇLERİ VE KADINLARI EĞİTECEK MESLEK OKULU YOLDA
Fuat Gözaçan, fabrika içinde meslek edindirme okulunu da hizmete sunacaklarını söyledi. İlk etapta 50 öğrenciyle başlayacaklarını belirten Gözaçan “Projemizle örnek istiyoruz. Özellikle kadın ve genç kızlarımıza eğitim vererek, elemanlarımızın kalifiye olmasını sağlayacağız” dedi. Öte yandan Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, Iğdır’ın artık sanayileşmek istediğini belirterek, FG Tekstil’in Iğdır’daki en büyük sanayi kuruluşu olduğunu söyledi. Iğdır OSB’nin 26 parselli ilk etabında 19 fabrika kurulduğunu, bunların 9’unun faal olduğunu söyleyen Arslan “Bu yıl içinde ikinci etap da ihaleye çıkacak. OSB’de toplam 105 parsel bulunuyor. Şu ana kadar Ankara, Malatya, İstanbul’dan olmak üzere 15 yatırımcıdan talep geldi” dedi. Iğdır’ın ticaretini geliştirmek için de bir serbest bölge ve lojistik merkezi projesi olduğunu anlatan Arslan, bu proje için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüştüklerini, Ankara’daki Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi aracılığı ile AB’den destek alacaklarını vurguladı. Iğdır’ın özellikle Nahcıvan’daki sanayileşme nedeniyle ihracatının gerilediğini söyleyen Arslan “2008’de 136 milyon dolar ihracatımız 2012’de 105 milyon dolara geriledi.50 milyon dolara kadar çıkan sınır ticaretimiz de 3-4 milyon dolara kadar düştü” dedi. (Star)