Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle tekstilcilerin dünyaya açıldığını belirterek, Türkiye’nin 2012 yılında yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ettiğini söyledi.
Tekstilciler, Avrupa’daki krizi fırsata çevirerek dünyayı karış karış geziyor. Farklı pazar arayışlarına yönelen tekstilciler, Asya Pasifik, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde Türk markasını yaygınlaştırıyor. Dünya tekstil piyasasının yüzde 40’ını giyim, yüzde 35’ini mekanik, yüzde 25’ini de teknik tekstilin oluşturduğunu ifade eden UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin giyim ve mekan tekstilinde dünyadaki ilk 5 oyuncudan bir tanesi olduğunu vurguladı. İhracat, üretim ve istihdamdaki rakamların bunu doğruladığına dikkat çeken Burkay, teknik tekstilde Türkiye’nin payının düşük olduğunu söyledi. Tekstil sektörünün dünyada etkili bir oyuncu haline gelmesi için devlet stratejilerinin şart olduğunu ifade eden Burkay, “Bu sektörün etkili olduğu alanlarda da etkili bir oyuncu olduğumuzu göstermek gerekir. Bu kabullendirme ise ancak devlet stratejisi ile oluyor. Önümüzdeki dönemlerde teknik tekstile geçişte pek çok yaptırım gerektiriyor. Bu konuda devletin farklı teşvikler sunması gerek. Üretimi artırmak için uygulamalar geçmek lazım. Türkiye’de Bursa başta olmak üzere bu geçiş sağlanmalı” dedi.
TEKSTİLCİ KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Avrupa’daki krizin ardından işadamlarının farklı pazarlara yöneldiğini dile getiren Burkay, tekstil sektöründe Avrupa’nın payının yüzde 41’lere düştüğüne işaret etti. Burkay, şöyle devam etti:
“Bu önemli bir gelişme. Alternatif pazarlarda ciddi bir ihracat artışımız var. Afrika, Asya Pasifik bölgesinde de bu böyle. Ortadoğu ve Güney Afrika’ya baktığımız zaman ciddi başarılarımız var. Ortadoğu ve bazı çevrelerde ise ‘Arap Baharı’ sebebiyle kısa dönemde kayıplarımız var. Arap Baharı’nın dönüşümünü sağlıklı ve demokratik ile atlatılmasını istiyoruz. Artık AB’nin payı düştü. Pazar ağırlığımız artık Avrupa bölgesinden Asya Pasifik bölgesine doğru kayıyor. Avrupa’nın payı yüzde 50’lerden yüzde 41’lere düştü. Burada bazı sektörler ayrışıyor. Otomotiv ve konfeksiyonda maalesef üretimin yüzde 70’in üzerinde Avrupa’ya mal satıyorlar. Bu sektörlerde olumsuz etkilenmeler olabiliyor.”
BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 5
Türkiye’nin ekonomik büyümede yumuşak geçiş sürecini tamamladığını ifade eden Burkay, bazı ülke puan derecelendirme kuruluşlarının düşük büyüme tahminlerini de eleştirdi. Burkay, “Türkiye 2012 yılında gelişmiş ülkelerden ayrılacağı en önemli özelliğin başında büyüme rakamları geliyor. Burada Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak da hedefimiz yüzde 5 büyüme oranı. Bu yüzde 3,5 diye ilan edildi. Fakat Dünya Bankası ve diğer uluslararası derecelendirme kurumları yüzde 2 diyor. Ben bunları gerçekçi bulmuyorum. Türkiye bunların çok üstünde performans gösterecek. Kriz döneminde bunu gördük. Kriz döneminde yüzde 9 büyüyen bir ülke. Büyüme bu işin olmazsa olmazı. Birçok politikanın özünde büyüme geliyor. O açıdan da bu dönemde Türkiye’nin geçmişten gelen gelişmiş ülkelerle olan açığını kapatacak” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz