Tekstili 2006 yılında KDV indirimi kurtardı

İZMİR (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2006 sonu enflasyon verileri, tekstil sektörünün içine düştüğü kıskacı gözler önüne serdi.

Katma Değer Vergisi (KDV) dışarıda tutularak hesaplanan üretici fiyatlarına göre yıllık fiyat artışı tekstilde yüzde 13.77, deride yüzde 14.87, giyim eşyası üretiminde ise yüzde 9.27 olarak gerçekleşti. Bu durum, kur artışından en fazla etkilenen sektörlerden olan tekstil sektöründeki fiyat artışının, yüzde 11.58 olan üretici fiyatları ortalama artışına yakın düzeylerde olduğunu gösterirken, KDV dahil fiyatlarla hesaplanan Tüketici Fiyatları Endeksi'ne (TÜFE) göre giyim-ayakkabı kalemindeki yıllık fiyat artışı sadece yüzde 1.91 oldu ve yüzde 9.65'lik genel TÜFE artışının çok altında kaldı.

Reklam
Reklam

Tekstilde Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ile TÜFE arasındaki bu büyük fark, sektörün maliyetlerdeki artışı iç ve dış rekabet ortamı nedeniyle tüketici fiyatlarına yansıtılamadığı belirtiliyor. Bu nedenle KDV oranlarında mart ayında yapılan yüzde 10'luk indirim, sektörün kurtarıcısı olarak gösteriliyor. Ancak KDV indiriminin baz etkisinin önümüzdeki nisan ayında etkisini yitirmesi bekleniyor. Bu durumda tekstilciler maliyetleri tüketiciye yansıtırlarsa enflasyonun olumsuz etkilenecek olması, yansıtamazlarsa sektörün ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak olması sektör temsilcilerini düşündürüyor.

2006 yılı enflasyonu aralıkta erken indirime başlayan giyim sektörünün de büyük etkisiyle yüzde 0.23 oranında, beklentilerin altında bir artış göstererek yıl sonu enflasyonun tek hanede kalmasını sağladı. Tek haneye katkı sağlayan tekstil sektörü, 2006 yılını yüzde 18'den 8'e düşürülen KDV oranı ile rahat bir nefes alarak geçirmişti. Ancak sektörü 2007'de zor günler beklediği yorumları yapılıyor.

Reklam
Reklam

Küresel dalgalanmanın Türkiye'yi fazlasıyla etkilediği 2006 Mayıs ayından sonra tekstil sektörünün üretim maliyetlerinin arttığı vurgulandı. İstatistiklere göre, mayısta yüzde 1'ler seviyesinde bulunan üretim fiyatı artışları, yıl sonunda tekstilde yüzde 13.77, giyimde yüzde 9.27'ye çıktı. Maliyetlerdeki bu artış rekabet ve durgunluktan dolayı tüketici fiyatlarına yansıyamadı. Tüketici fiyatlarındaki artış sadece yüzde 1.9 düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle, pek çok malda dolaylı vergi indirimi sonrasında piyasa fiyatı değişmemiş gibi artış gösterdi. Giyim ve tekstilde azalan vergiler fiyatlara yansımazken, üreticilerin yükünün daha da arttığı belirtiliyor.

2006 yılını KDV indirimiyle kurtaran sektörün, KDV indirimi nisan ayında etkisini yitireceği için 2007 yılını çok zor geçireceği bekleniyor. Bu durumda hazır giyim ve tekstilcilerin önünde iki zorlu seçeneğin çıktığı sektörün, fiyat artıracağı ya da daha da daralan kar marjlarıyla çalışmaya devam edeceği belirtiliyor. Buna göre, şubat ya da mart ayından sonra giyim fiyatlarında bir artış meydana gelebileceği uyarısı yapıldı.

Reklam
Reklam

Yapılan tahminlere göre, 2007 yılının ilk aylarında rekabetten dolayı enflasyonun düşmesinde önemli rol oynaması beklenen sektör, beklentilerin aksine enflasyona olumsuz da etki edebileceği uyarısında bulunuldu. Sektör temsilcileri de 2006 yılındaki maliyet artışına dikkat çekiyor, ayrıca yoğun rekabet ortamından ve arz talep dengesini oluşturamama korkusundan dolayı fiyat artışına gidemediklerini söylüyor. 2007'nin seçim yılı da olması üreticileri endişelendiriyor.

2006 enflasyon verilerine göre, aralık ayında düşüşün temel aktörlerinden biri giyim ve ayakkabı fiyatları oldu. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında bir önceki aya göre yüzde 2'lik bir düşüş yaşandı. Ancak giyim ve ayakkabı fiyatlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.91'lik bir fiyat artışı da oldu. Mart ayında 10 puanlık KDV indiriminin ardından, giyim eşyaları fiyatlarında ağustosta yüzde 1.37 ve eylülde yüzde 0.13'lük düşüşlere karşın, diğer aylarda fiyatlarda bir önceki yıla göre artış oldu. Üretici fiyat endekslerinde ise mayıs ayında gerçekleşen yüzde 1.86'lık düşüşün ardından, haziran ayında üretici fiyat artışı yüzde 11.02'ye kadar çıktı. Temmuzda yüzde 14.6'ya kadar ulaşan artış oranı, yıl sonuna kadar da bu seviyelerini korudu.

Reklam
Reklam