Telaffuz nasıl yazılır? Telaffuz mu telafuz mu, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde çok sayıda sözcük ve kelime grupları vardır. Hâl böyle olunca birçok sözcüğün hem yazımında hem de söyleniş tarzında hatalar ortaya çıkabilmektedir. Kelimeleri yanlış kullanmak, özellikle yazılı iletişimlerde anlam bozulmasına neden olduğundan bu yanlışların düzeltilmesi gerekmektedir. Dilimizde en sık hatalı yazılan kelimelerden biri de telaffuz sözcüğüdür. Peki, telaffuz nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Telaffuz kelimesi dilimizde yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biridir. Ancak bu kelimenin yazımında sıklıkla yazım yanlışına rastlanılmaktadır. Kullanıcılar sözcüklerin doğru yazılışlarını öğrenmek için genellikle sözlük sitelerini ziyaret etmektedir. Bu sözcük siteleri arasında en güvenilir kaynak olarak TDK Türkçe sözlükleri sitesi öne çıkmaktadır. Bu sözlük sitesi aracılığıyla kelimelerin doğru yazım şekline ve nasıl söylendiğine dair bilgilere kolayca ulaşım sağlanabilir.

Telaffuz nasıl yazılır?

Türkçemizde bulunan bazı sözcükler yabancı kökene sahipken bazıları ise Türkçe kökenlidir. Telaffuz sözcüğü yabancı kökene sahip kelimelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Arapçadan dilimize girmiş olan bu sözcüğün yazımında yaygın olarak hata yapılmaktadır. Bu yüzden telaffuz yazımı konusunda doğru bilgileri öğrenmek ve kelimeyi doğru bir şekilde kullanmak için sözlük sitelerini ziyaret etmek önemlidir.

Reklam
Reklam

Bu noktada Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan ve kelimelerin yazımı hususunda en güncel bilgileri sunan sözlük sitesi devreye girmektedir. Bu sözlük sitesi içerisinde telaffuz kelimesinin nasıl yazıldığı ve hangi anlamlarda kullanıldığı bilgileri de yer almaktadır. Bu bağlamda telaffuz TDK’ye göre anlamı şu şekildedir:

  • (İsim) Bir sözcüğün hece, vurgu, ton ya da ses açısından söylemi; boğumlanma, söyleyiş, sesletim.

Telaffuz mu telafuz mu?

Telaffuz kelimesi konuşurken kullanıldığında herhangi bir soruna neden olmazken yazılırken kullanıldığında ve hatalı yazıldığında ciddi mana kaymaları ortaya çıkabilir. Bu kelime pek çok yazılı mecrada “telafuz” şeklinde kullanılmaktadır. Ancak Türk Dil Kurumunun resmî ve güncel olarak bilgiler sunan sözlük sitesini ziyaret ettiğimizde bu kelimenin yazım stilinin “telaffuz” şeklinde olması gerektiğini görmekteyiz.

Bu sözcük “t, e, l, a, f, f, u, z” harfleri olmak üzere toplamda 8 harften meydana gelmektedir. Kelimenin içerisinde 2 tane f harfi olduğundan birçok kullanıcı bu f harflerinden birini eksik kullanarak yazıya aktarmaktadır. Tüm bu detayları göz önüne aldığımızda telaffuz doğru yazılışı şöyle olmalıdır:

Reklam
Reklam
  • Telaffuz (doğru kullanım)
  • Telafuz (yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: