Telefon Dolandırıcıları Yeni Yöntemler Geliştiriyor

Telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri yeni yöntemle aradıkları kişiyi, asılsız ihbarla evine polis gönderilmesini sağlayarak ikna etmeye çalışıyor.

Telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri yeni yöntemle aradıkları kişiyi, asılsız ihbarla evine polis gönderilmesini sağlayarak ikna etmeye çalışıyor.

Sahte kimlikle açtırdıkları telefon hatlarından vatandaşları arayan ve kendini polis ya da savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, her gün yeni yöntemler geliştirerek kurbanlarını tuzağa düşürüyor.

Dolandırıcılar bilgisayar programı yardımıyla 155 polis imdat hattından arıyormuş havası yaratarak, rastgele seçtikleri vatandaşları arıyor. Kendini polis ya da savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, aranan kişiye kimlik bilgileri, telefon numarası ya da banka hesaplarının terör örgütleri tarafından ele geçirildiğini ve kullanıldığını söylüyor.

Reklam
Reklam

-Asılsız ihbarla eve polis gönderiyorlar-

Yeni yöntemde ise aradıkları kişiyi ikna etmede sıkıntı yaşayan dolandırıcılar, teyit etme bahanesiyle mağdurun ev adresini öğreniyor. Daha sonra 155'i arayan dolandırıcılar, dolandırmaya çalıştıkları kişinin ev adresinde bir olay olduğunu ihbar ederek, ekip gönderilmesini istiyor. Bu sırada telefonda konuştukları kişiye de "Evine bir ekip gönderdik. Seni soracaklar, merak etme" diyor.

-Telekonferansla eşiyle görüştürüyorlar-

O sırada evinde olmayan kişiyi inandırmak için ev numarasını da isteyerek, telekonferansla bağlayan dolandırıcılar, mağdurun eşinin eve polis geldiğini onaylaması üzerine harekete geçiyor. Aradıkları kişiyi PTT ya da herhangi bir banka şubesine yönlendiren dolandırıcılar, verdikleri hesap numarası ya da isme havale yapmasını, bu sayede hesap hareketlerini izleyerek suçlulara ulaşacaklarını iddia ediyor.

Dolandırıcılar bazen de suçluların yakalanması için kontöre ihtiyaç olduğunu öne sürerek, verdikleri telefon numarasına kontör gönderilmesini istiyor.

Reklam
Reklam

Evine polislerin geldiğini öğrenen mağdur, karşılarında gerçekten polis ya da savcı olduğunu düşünerek, panik içerisinde kendisinden istenen her şeyi yerine getiriyor.

-"Polis, telefonla arayıp asla sizden para istemez"-

Aksaray il Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Adem Dalkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda bu tür olayların giderek arttığını, çok sayıda mağdurun kendilerine başvurduğunu belirterek, vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Birçok yaş ve eğitim grubundan kişinin sürekli değiştirilen ve geliştirilen bu tür yöntemlerle binlerce lira dolandırıldığını dile getiren Dalkılıç, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımız öncelikle şunu çok iyi anlasın; polis, telefonla arayıp asla sizden para veya kontör istemez. Kendisini polis, savcı ya da asker olarak tanıtan bu kişilere kesinlikle itibar edilmesin. Böyle bir durumla karşılaştıklarında hemen durumu emniyet güçlerine intikal ettirsin ve kesinlikle kimsenin hesabına para ya da telefonuna kontör göndermesin."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: