Telefon konuşmaları delil değil

ANKARA (İHA) - Yargıtay 1. Başkanlık Divanı, yargıda rüşvet iddialarını içeren Neşter-2 Operasyonuyla ilgili olaya adı karışan Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma açılmamasına karar verdi. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, telefon dinlemelerinin yasal olmadığını söyleyerek, Yargıtay üyeleri hakkında soruşturma açılmaması yönünde karar verdiklerini söyledi. Özkaya, Yargıtay üyeleri Ergün Güryel ve Hüseyin Demiröz'ün Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini kaydetti.

Yargıtay Başkanlık Divanı bugün Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya başkanlığında toplantı. Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantı sonrasında Başkan Özkaya bir grup gazeteci makamında kabul ederek açıklamalarda bulundu. Özkaya, 1. Başkanlık Divanı'nın çok uzun süren çalışmasını tamamlayarak Neşter-2 Operasyonu ile ilgili karara vardığını söyledi. Gerek muhakkik üyenin hazırlamış olduğu rapor, gerekse tüm deliller üzerinde araştırmalar yapıldığını kaydeden Özkaya, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Sonuçta mevcut yasa hükümleri göz önünde tutulmuş, gerek haberleşmenin gizliliği gerek evrensel kurallar ve bizim yasal kurallarımız çerçevesinde değerlendirme yapılmıştır. Bu gizlilik ancak yasalarda belirtilen koşullarda aşılabilir. Bu olayların esasını telefon dinlemeleri teşkil etmektedir. Telefonlar dinlenirken, bir tarafın telefonunun dinlenilmesi yönünde karar alınmış ancak karşı tarafın o kişi ile konuşan kişinin telefonunun dinlenmesi hususunda bir karar bulunmamaktadır. Telefonlar ya Yargıtay üyelerinin dışında iki kişinin konuşmasıdır, yada bir taraf hakkında telefonunun dinlenmesi için karar alınan kişidir. Karşı taraftaki kişinin dinlenmesi hakkında Yargıtay kararı yoktur. Biz bu türlü dinlemelere dolaylı dinleme diyoruz."

Telefon dinlemelerinin 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri ile Mücadele Kanunu'nun 2. maddesine göre yapıldığını hatırlatan Özkaya, "Bu maddeye göre, bir kişinin telefonunun dinlenmesi için mahkemeden karar alınması lazım. Acil durumlarda savcı telefon dinlenilmesine müsaade edebilmekte ancak 24 saat içinde mahkemeden karar alınması gerekmektedir. Eğer böyle bir karar yoksa bu dinleme yasal olmayan bir delil taşıdığından karşı taraf aleyhine suç delili olarak ele alınması ve kovuşturma yapılması mümkün olmayan bir delil niteliğinde kalmaktadır. Bu nedenle Haluk Erdavran ve arkadaşları hakkında dinleme kararı, onlar yönünden yasal bir sonuç doğurmakta ise de karşı taraf yönünden yasal olmayan, yasaya uygun olmayan delil niteliği sayıldığından aleyhlerinde bir delil teşkil etmeyeceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle soruşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir" diye konuştu.
Özkaya, Yargıtay üyeleri Ergül Güryel ve Hüseyin Demiröz'ün Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesine karar verildiğini de kaydetti. Kararın oybirliği ile alındığını belirten Özkaya, izinsiz telefon dinlemenin insan hak ve özgürlüklerinin çiğnenmesine yol açacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin kurul üyelerinin Neşter-2 Operasyonu'nda adı geçen televizyon kanalı ve bankanın davetlisi olarak tatil yapmalarına ilişkin bir sorusu üzerine Özkaya, "Bu arkadaşlarımız bir kurul üyesinin ayrılışı münasebetiyle davet edilmişlerdir. Masraflarının başka kuruluşlar tarafından karşılandıklarını çok sonradan öğrenmişlerdir" yanıtını verdi. Özkaya, iki Yargıtay üyesi ile ilgili olarak Yüksek Disiplin Kurulu'nun ya meslekten men cezası, ya uyarı, yada disiplin cezasına yer olmadığı yönünde karar vereceğini belirtti.

Neşter -2 Operasyonu'nun Yargıtay ayağında, 8 Yargıtay üyesi hakkında soruşturma başlatılmıştı. Muhakkik üye tarafından hazırlanan raporda 2 Yargıtay üyesi hakkında dava açılması, 3 Yargıtay üyesi hakkında dava açılmasının takdire bırakılması ve 3 Yargıtay üyesi hakkında da takipsizlik kararı verilmesi istenmişti. Bir haftadır çalışan ve bütün telefon kayıtları ve delilleri özel olarak hazırlanan bilgisayar ortamında inceleyen Yargıtay 1. Başkanlık Divanı, bugün yaptığı toplantıda, Yargıtay üyeleri hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Reklam
Reklam