Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Yemişveren köylüleri, cep telefonu ile konuşmak için ya muhtarın evinin damına, ya da yüksek yerlere çıkmak zorunda kaldıklarını anlatarak "Şehre gidince cep telefonunu açıp konuşuyor, köye gelince de muhtarın evindeki 'Cep Telefonu Kutusu'na koyuyoruz" dediler.
Güroymak ilçesinde yaklaşık 28 kilometre uzaklıkta bulunan Yemişveren köylüleri muhtardan köylerine baz istasyonu talebinde bulundular. Köyün yakınlarında bulunan 3 köy ve bazı mezralarda da telefon şebekesi bulunmayan köylüler, GSM operatörlerinin her yerde reklamlar yaptıklarını, ancak köylerinde hiçbir zaman cep telefonu çekmediğini iddia ettiler. Yemişveren köyünde 300'e yakın cep telefonu bulunduğunu belirten köylüler, şehir merkezine inerken telefonlarını açtıklarını, köye geldiklerinde de kapatıp çekmecelere ve dolaplara koyduklarını söylediler. Çok önemli durumlarda köyün üstünde bulunan yüksek tepelere tırmanarak şebeke aradıklarını da sözlerine ekleyen köylüler, durumu birkaç kez GSM operatörlerine bildirdiklerini, ancak bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilmediğini belirttiler.
Telefonla konuşabilmek için köydeki en yüksek ev olan köy muhtarının evinin damına ve yüksek tepelere çıkmak zorunda kalan köylüler, şebeke çekmeyince telefonlarını köy muhtarının evinde oluşturdukları cep telefonu kutusuna bırakıyorlar.
Cep telefonlarının köyün hiç bir yerinde çekmediğini söyleyen köylülerden Ahmet Batur, 56 hane ve 300 cep telefonunun bulunduğu köylerinde şebekelerin çekmemesinden dert yandı. Şebekelerin çekmemesi nedeniyle telefonları istedikleri zaman kullanamadıklarını ifade eden Batur, cep telefonlarını kullanabilmek için ilçe merkezi gitmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Cep telefonuyla konuşmak için köyümüzün en yüksek evi olan köy muhtarının evinin damına çıkıyoruz. Orada da şebeke çekmeyince köyün yakınlarındaki yüksek tepelere çıkmak zorunda kalıyoruz. Köyümüzde 300'e yakın cep telefonu var. İlçeye gittiğimizde yanımıza alıp götürüyoruz. Orada konuşuyoruz. Köye döndüğümüzde ise telefonları toplayarak muhtarın evindeki cep telefonu kutusuna bırakıyoruz" diye konuştu.
Köylerine baz istasyonu kurulmasını istediklerini dile getiren Zekeriya Kaya ise, TV ve gazetelere sıkça reklâm veren GSM şirketleri, ucuza ve Türkiye'nin her yerinden kesintisiz konuşma imkânı sunduklarını belirttiklerini, ancak şebekenin köylerinde bir defa bile çekmediğini savundu. 10 yılıdır cep telefonu aldığını, ancak şebeke olmamasından dolayı hiç kullanamadığını kaydeden Kaya, "Köyde bulunduğumuz sürece telefonlarımızı kapatıyoruz. Sabit telefonlarımız şehirlerarası aramalara kapalı olduğu için en çok cep telefonuna ihtiyaç duyuyoruz. Acil görüşmelerimizde ise köyün yüksek kesimlerine çıkmak zorunda kalıyoruz. Zaten kış aylarında yüksek kesimlere de çıkamadığımız için telefonlarla hiç görüşme yapamıyoruz. Köye girdiğimizde artık hiç kimse bize ulaşamıyor. Ulaşmak isteyen eş, dost ve alacaklılar da köyde sadece bir adet bulunan ev telefonundan bize ulaşıp hal hatır sorup borcunu isteyebiliyor" şeklinde konuştu.
Köylerine baz istasyonu kurulması için defalarca müracaatta bulunduğunu aktaran Köy Muhtarı Yahya Kaya ise, müracaatlardan her hangi bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Köyünde 700 hane ve 300'e yakın cep telefonu olduğunu ve cep telefonlarını kendi evinde muhafaza ettiğini anlatan Kaya, hangi GSM operatörünün köylerine baz istasyonu kurarsa tüm köy olarak o operatöre geçmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz