Telefonlar artık dinlenemeyecek

ANKARA (İHA) - Günlük yaşamımızın ayrılmaz parçası haline gelen sabit ve cep telefonları artık kriptolu oluyor. Ancak, telefonların dinlenmesini engelleyen bu sistemi Türk Silahlı Kuvvetleri ve kamu kurumları kullanabilecek.

ASELSAN, sabit telefonlar ile cep telefonlarının dinlenmesini engelleyecek ve başta TSK olmak üzere tüm kamu kurumlarının güvenli GSM haberleşme ihtiyacını karşılayacak GSM kripto modülünü bir sistem çözümü olarak geliştiriyor. Telsiz haberleşmesinde kriptolama üzerinde çalışan ve sistemler üreten ASELSAN, kripto ve bilgi güvenliği konularındaki bilgi birikimini '2112 GSM Kripto Modülü Projesi' kapsamında sabit ve cep telefonlarına uygulamayı hedefliyor. Bu kapsamda, mevcut cep telefonlarına bluetooth arayüz üzerinden kablosuz olarak bağlanarak güvenli konuşma yapacak küçük bir kripto cihazı geliştiriliyor. 2008 yılında üretimi planlanan '2112 GSM Kripto Modülü' ile emniyetli GSM haberleşme ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. ASELSAN, mevcut GSM şebekeleri üzerinden güvenli haberleşme ihtiyacının giderek önem kazanmasından hareketle başlattığı projede, önemli mesafe kaydetti. Piyasadaki GSM şebekesi üzerinden kriptolu haberleşme sağlayan bütün cihazlarda GSM veri kanalları kullanılıyor ve bu cihazların hepsi GSM veri iletişiminde karşılaşılan gecikme, altyapı yetersizlikleri ve benzeri dezavantajlara sahip bulunuyor. ASELSAN tarafından geliştirilmekte olan 2112 GSM Kripto Modülü ise kriptolu ses haberleşmesini GSM ses kanalları üzerinden gerçekleştiriyor ve bu sayede veri kanalları üzerinden yapılan ses kriptolamaya göre üstünlük sağlıyor. ASELSAN tarafından geliştirilen 2112 GSM Kripto Modülü bu özelliği sayesinde dünyada GSM ses kanalları üzerinde çalışan tek ve ilk kripto çözümü olma özelliğine sahip olacak. Sistem, bluetooth arayüze sahip tüm GSM telefonlar ile GSM ses çağrısı servisleri yardımı ile kullanılacağından ve GSM veri çağrısı servislerine ihtiyaç duymayacağından dolayı yaygın bir kullanım alanına sahip olacak. Ayrıca Modül üzerinde kriptolanan kullanıcıya ait sayısal ses bilgisi, ses benzeri sinyale dönüştürülerek GSM telefonun bluetooth arayüzü girişinden GSM telefonuna da gönderilebilecek. Böylece GSM telefonlar siyah bir cihaz olacak ve açık ses bilgisinin uzaktan kötü amaçlı GSM operatörleri tarafından kontrol edilerek GSM telefonu üzerinden dinlenmesi ve/veya bypass edilmesi mümkün olmayacak. GSM ses kanalları üzerinden kriptolu haberleşmenin yapılabilmesi için özel kodlama yöntemleri kullanılarak ses özelliğini yitirmiş sayısal veriden tekrar sentetik bir sesin elde edilmesi gerekiyor. ASELSAN, bu amaca özgü olarak geliştirilen kodlama yöntemlerine ait tüm lisans haklarına sahip bulunuyor. Modül şu şekilde çalışıyor:

Reklam
Reklam

"2112 GSM Kripto Modülü, standart GSM telefonların bluetooth arayüzü üzerinden kablosuz olarak iletişim yapıyor. Modülün kullanıcı arayüzü kullanılarak GSM haberleşmesi işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bluetooth arayüz aracılığı ile GSM telefon üzerinden başlatılan GSM ses çağrısından sonra Modül üzerindeki mikrofon aracılığıyla ses analog olarak alınarak analog/sayısal çeviriciler aracılığıyla sayısal hale getiriliyor. Sayısal hale getirilen ses bilgisi SB-LPC 1.2 Kbps ses kodlama yöntemiyle kodlandıktan sonra kriptolanmak üzere kripto kartına gönderiliyor. Kripto kartı aracılığıyla milli ve/veya yurt dışı bir algoritmayla kriptolanan sayısal veri, ses benzeri sinyal özelliğine dönüştürülmek üzere Sentetik Ses Modülatör/Demodülatör modülüne gönderiliyor. Sentetik Ses Modülatör/Demodülatör modülünde kriptolu sayısal veri, ses benzeri sinyale dönüştürülerek standart bir GSM telefonunun ses giriş/çıkışına bluetooth arayüz üzerinden uygulanarak standart GSM ses kanalları üzerinden alıcı tarafa iletiliyor".

Reklam
Reklam