ANKARA (İHA) - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin devriyle birlikte imzalanan imtiyaz sözleşmesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.
EMO'dan yapılan açıklamada, sözleşmenin kamuoyu denetiminden kaçırıldığı savunularak, imtiyaz sözleşmesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dün Danıştay'a dava açıldığı bildirildi. Açıklamada, Oger Telecoms şirketinin, Türk Telekom'un altyapısının imtiyaz süresi sonunda kamuya devredilmesini engellemeye yönelik olarak imtiyaz sözleşmesine şerh koymasının, ne hukuki açıdan ne de kamu hizmetinin gereği olarak yapılan imtiyaz sözleşmesiyle bağdaşmadığı belirtildi. 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun 2-b maddesinde, Türk Telekom'un altyapı mülkiyetinin görev sözleşmesi süresinin bitiminde de Türk Telekom'da kalacağının hatırlatıldığı açıklamada, görev sözleşmesinin, özel bir şirkete Türk Telekom'un yüzde 55'inin devredilmesiyle imtiyaz sözleşmesine dönüştürüldüğü ve yasa koyucunun söz konusu hükmü Türk Telekom'un kamu şirketi olduğu dönemde getirdiği gerçeği göz ardı edilerek, bu hükmün korunmaya çalışıldığı iddia edildi. Açıklamada böylece Oger Telecoms'un mülkiyeti devretmemek için imtiyaz sözleşmesine koyduğu şerhe yasal dayanak sağlanmasının amaçlandığı öne sürüldü.
TBMM'de bulunan Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı ile 406 sayılı yasanın pek çok maddesi yürürlükten kaldırılırken, Türk Telekom'un altyapı mülkiyetinin görev sözleşmesi bitiminde de Türk Telekom'da kalacağına ilişkin hükmün korunmak istendiğinin belirtildiği açıklamada, Türk Telekom'un özelleştirilerek, kamu payının yüzde 50'nin altına düşürülmesinden sonra mülkiyetin özel şirkete devri anlamına gelecek bir uygulamaya yol açacak bu yasa maddesinin de Anayasa'ya aykırılık oluşturduğu savunuldu. Oger Telecoms'un 'hukuka aykırı' şerhini ve mevcut yasadaki mülkiyetin görev sözleşmesi bitiminde de Türk Telekom'a ait olacağına ilişkin yasa maddesinin Anayasa'ya aykırılık oluşturması nedeniyle açılan davaya ilişkin dilekçede, temel olarak gündeme getirilen hukuka aykırılık gerekçelerinden bazıları şunlar:
"Kamuoyunun denetimine açık olmayan bu sözleşmeyle ilgili toplumda yoğun kuşkular oluşmuştur. Türk Telekom'un devrine yönelik tüm işlemler ve hissedarlar sözleşmesi basına açık bir toplantıda imzalanmışken, hissedarlar sözleşmesiyle aynı gün gerçekleştirilen imtiyaz sözleşmesinin imzalanması ise basına kapalı bir toplantıda yapılmıştır. İmtiyaz sözleşmesi taslağında, 'Sözleşmenin Türk Telekom'la yenilenmemesi halinde sözleşme 406 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri ve diğer mevzuat çerçevesinde sonlandırılarak, gerekli her türlü işlem bu çerçevede yapılır, kamu hizmetinin kesintisiz ve gereğince yürütülmesi için kurumca gerekli tedbirler alınır' ifadesiyle yetinilmiş, imtiyazın gereği olan mülkiyetin kamuya ait olma koşulu herhangi bir güvence altına alınmamıştır. Altyapı mülkiyetine yönelik olarak Danıştay'ın görüşü doğrultusunda gerektiği gibi bir düzenleme yapılmış olması halinde dahi, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini devralan şirketin, imtiyaz sözleşmesinin Türk Telekom'un mülkiyetine ilişkin maddesine atıfta bulunarak 'hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla' biçiminde şerh düştüğü basına yansımıştır. Türk Telekom'un sahip olduğu altyapı, doğal ve sınırlı kaynaklar içerisindedir. Anayasa'nın 168. maddesi, bu tür ülke kaynaklarının, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunacağını hükmetmektedir. Dolayısıyla, telekomünikasyon altyapısının özel bir şirkete devredilmesine yönelik hiçbir sözleşme düzenlenemeyeceği gibi imzalanan sözleşmelere bu yönde bir kayıt ve şart da konulamaz. Yeni bir yasal düzenleme yapıldığı halde, mevcut yasadaki görev sözleşmesinin bitiminde de mülkiyetin Türk Telekom'a ait olacağına ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırılmaması, mülkiyetin özel şirkete devredileceğine yönelik açık bir yasal dayanak oluşturmaktadır. Bu nedenle, 406 sayılı yasanın 2. maddesinin b bendinin 3. cümlesinde yer alan 'Türk Telekom'un ana telekomünikasyon şebekesi üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkı görev sözleşmesi süresinin bitiminden sonra da devam eder' hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması gerekmektedir."
Elektrik Mühendisleri Odası'nın, Rekabet Kurulu'nun ve Bakanlar Kurulu'nun Türk Telekom'un satışına verdiği onaylara ilişkin açtığı iki davada ise, halen yargı süreci devam ediyor. Her iki davada da Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na yürütmeyi durdurma talebine ilişkin olarak itiraz başvurusu yapıldı.