Telekom'a "yabancı damat" benzetmesi

ANKARA (İHA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Telekom'un satışından Türkiye'nin kar değil zarar ettiğini savunarak, "3 köfte 1 ekmek fiyatına Telekom'a yabancı damat geldi. Ailenin gözü bir kaç dolarlarla boyandı. İnşallah bu evlilik nikah masasından döner" dedi.
ATO Başkanı Sinan Aygün Türk Telekom'un satışıyla ilgili yazılı bir açıklamada bulundu. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Telekom'un 5 yıl vadeli yaklaşık 7.7 milyar dolara satıldığını belirten Aygün, kurumun 2004 yılındaki 1.5 milyar dolarlık karını, önümüzdeki 5 yıl boyunca tekrarlaması halinde kurumun elde edeceği net kar toplamının 9 milyar doları bulacağını savundu.

Reklam
Reklam

Türk Telekom'u satın alan Oger Telecoms Grubu'nun, borçlarını her yıl elde ettiği karlarla rahatlıkla ödeyebileceğini ve üstüne para da kazanacağını iddia eden Aygün, "Son 5 yıllık karı 7.9 milyar dolar olan ve 10.6 milyar dolarlık duran varlıklarına sahip bir kuruma, peşin 1.3 milyar dolara kondular. Taksitlerini de Türk tüketicilere ödetecekler. Türkiye yabancıya hipnotize olmuş gibi, özelleştirmeye yeşil yeşil bakıyor. Telekom'un hiç mi tarihi değeri yok. Hiç mi stratejik önemi yok. Her şey para mıdır? Telekomun satış bedeli Türkiye'nin 2 aylık faizine, 2004 yılı ithalatının yüzde 7'sine, toplam borç stokunun yüzde 2'sine denk geliyor" şeklinde konuştu.

Yabancıların hakim olduğu Telekom şirketlerinin ekonomik açıdan zayıf ülkelerde olduğunu iddia eden Aygün, yabancıların elinde bulunan Telekom şirketlerindeki hisse oranlarının, Bulgaristan'da yüzde 65, Hırvatistan'da yüzde 61, Litvanya'da yüzde 60, Macaristan'da yüzde 59.5, Romanya'da yüzde 54, Slovakya'da yüzde 51, Estonya'da ve Letonya'da yüzde 49, Polonya'da yüzde 47.5 olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Telekom'un şu anda 19 milyon 125 bin abonesi bulunduğunu ifade eden Aygün, kurumun yüzde 55 hissesinin toplam satış bedelinin abone başına 400.8 dolara denk geldiğine dikkat çekti. Aygün, Telekom'un halka arz yoluyla özelleştirilmesi durumunda bir abonenin 68.5 dolar vererek ilk taksitini ödeyebileceğini, bunun yanında, kalan 5 yıl içerisinde de 332.3 doları ödeyerek Telekom'a ortak olabileceğini belirtti.

Açıklamasında, dünyadaki Telekom özelleştirmelerinden örnekler veren Aygün, Telekom şirketleri içinde kamu payının, İsveç'te yüzde 64.4, İsviçre'de yüzde 62.7, Fransa'da yüzde 58.9, Norveç'te yüzde 53.19, Belçika'da yüzde 51.6, Avusturya'da yüzde 47.2, Yunanistan'da yüzde 33.7 olduğunu belirtti.
Özelleştirmesini halka arz yoluyla yapan ülkelere de değinen Aygün, halka arz edilen hisse oranının, İngiltere'de yüzde 100, İtalya'da yüzde 83, İspanya'da yüzde 79.9, Hollanda'da yüzde 68.7, Almanya'da yüzde 55, Avusturya'da 52.8, Norveç'te 46.81, Finlandiya'da 46, Belçika'da 38.9, İsviçre'de 37.3, İsveç'te 35.6 olduğu ifade etti.
Kamu hisselerinin ağırlıkta olduğu ve aynı zamanda halka arzın ağırlıklı olarak kullanıldığı ülkelerin tamamının gelişmiş ülkeler olduğuna dikkat çeken Aygün şunları söyledi:
"Gelişmiş ülkelerde Telekom şirketlerinin yabancı şirketlerin elinde olduğu koca bir yalan. Bu ülkelerin sadece dördünde küçük hisselerle yabancı yatırımcı bulunuyor. İspanya ve İsveç'te Telekom şirketinin yüzde 5.6'sı, Hollanda'da yüzde 12'si, Almanya'da yüzde 2'si yabancı yatırımcıların elinde. Gelişmiş ülkeler kamu paylarını elinde tutup, halka arz yöntemi uyguluyorlar biz de ise yabancıya ver gitsin. Türk Telekom'un satışında halka arz yolu denenmeliydi. Bu hak, Türk halkından esirgenmemeliydi.Telgrafın tellerine eller konmamalıydı."

Reklam
Reklam