'Televizyon Çocukları Tüketim Bireyi Yapıyor'

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu, televizyonun çocukları...

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu, televizyonun çocukları tüketim toplumu bireyi haline getirdiğini söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen 'Medya ve Çocuk' konulu konferansta konuşan Kuruoğlu, televizyonu iki körün tuttuğu fil örneğine benzeterek, "Yani neresinden nasıl görmek isterseniz o şekilde görürsünüz. Diğer bir deyişle TV şırıngaya benzer içine ne koyarsan o akar.” dedi. Televizyonun toplumu etkileyen bir aygıt olmasının yanı sıra uzun vadede çok tehlikeli olduğunu ifade ederek, "Televizyon her bir çocuğu tehlikeli biçimde tüketim toplumu bireyi haline getiriyor. Reklamlara bakacak olursak daha kısa süreli ve hareketli oldukları için çocukları daha çok cezbetmekte ve bu şekilde yüzlerce mesaj gönderilmektedir.” sözleriyle medyanın tehlikesine de dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Kuruoğlu, çözüm olarak şu önerilerde bulundu: “Çocuklar, erdemli olma, çalışma gibi insani değerler yerine sadece tüketerek mutlu olacağını düşünüyor, bu evrede olumsuz etkileşimleri ortadan kaldırmak başta aileye düşüyor. Öte yandan haber bültenlerinde, TV dizilerinde veya filmlerde şiddet unsuru içeren görüntüler kullanılmamalı ya da geç saatte yayınlanmalı. Çocuk programları ise 19.00-21.00 saatleri arasında gösterilmeli.”

SDÜ Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan da, medyanın çocuklara etki eden kötü yönlere dikkat çekti. Konferans sonunda Kayacan, Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu’na hediye sundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz