Televizyon üreticileri 1 milyar dolar zarar etti

ANKARA(ANKA)-Teknolojiye zamanında uyum sağlamayan ve Uzak Doğulu firmaların Türkiye pazarına yaptığı ataklara yenilen televizyon üreticisinin zararı 1 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, firmalar zarar etmeleri nedeniyle 2 bin 500 kişinin de işine son verdi.

IV. Türkiye Sektörler Ekonomi Şurası'nda sunulan Türkiye Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi'nin Raporu'nda ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı. Raporda, televizyon üretiminin azaldığına dikkat çekilerek, bunun nedeni olarak Uzakdoğu firmalarının baskıları ile ihracatın azalması gösterildi. Uzakdoğu firmalarının Türkiye pazarında etkin olması sonucunda firmaların zararla kapattığını ve küçülme sürecine girdiği vurgulanan raporda, küçülme sonrasında istihdamda 2 bin 500 kişilik bir azalma olduğu kaydedildi. Sektörün yeniden canlanması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na aktarılan desteklerin sektöre sağlanması, ithalatın, vergi ve gümrük denetimlerinin yanı sıra antidamping yönünde de değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Televizyon ithalatının gözetim altına alınması gerektiği ifade edilen raporda, düşük beyanlı ithalata da engel olunması istendi.

Reklam
Reklam

-TASARRUF SAĞLAYAN ÜRÜNLERDE ÖTV KALDIRILMALI VEYA KDV DÜŞÜRÜLMELİ-

Enerji tasarrufu sağlayan ürünlerin üretiminin ve kullanımının desteklenmesi gerektiğine işaret edilen rapora şöyle devam edildi:
"Piyasada 10 yaş üzeri elektrikli ev aletlerinin yenileriyle değişimi, her yıl 150 megavat bir santral gereksinimini de ortadan kaldıracaktır. Bunun için ‘A' ve üzeri enerji sınıfları ürünlerdeki ÖTV kaldırılmalı veya KDV oranları yüzde 10'a düşürülmelidir. Bu konudaki üretim ve Ar-Ge destekleri artırılmalıdır. Ayrıca, piyasada satılan çoğu küçük ev aleti ürünü kaçak yollardan ve Uzak Doğu'dan dampingli fiyatlarla geliyor. Bu nedenle küçük ev aletlerindeki ÖTV kaldırılmalıdır."

-WEEE DİREKTİFİNİN YILLIK MALİYETİ 100 MİLYON EURO-
Piyasada gerçek olmayan kapasite ve enerji beyanlarının olduğunun tespit edildiği kaydedilen raporda, piyasa denetimlerinin geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, "AB'nin WEEE direktifi de Türkiye'ye uyumlaştırılmalı. AB'de bile WEEE direktifi yeni yeni uygulanmaya başlanırken, yaşanan sorunlar nedeniyle kapsamlı bir değişikliğe gidilecek olan direktifin Türkiye'de uyumlaştırılmasının, Türkiye'nin alt yapısının yetersizliği nedeniyle çok yüksek maliyetler doğuracaktır. Bu maliyetin senelik 100 milyon euro olacağı hesaplanıyor. Böyle bir maliyet sanayinin rekabet gücüne ciddi zararlar verir" denildi.
Raporda, direktifin doğrudan uyumlaştırılması yerine öncelikle Türkiye'deki atık geri dönüşüm ve atık geri toplama sistemlerin regüle edilmesi, kayıt altında geri dönüşüm sanayisinin ve toplama sisteminin oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Reklam
Reklam