İZMİR (İHA) - Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı ve Ünlü Sanatçı Ali Rıza Binboğa, telif haklarına en çok turizm işletmelerinin tepki gösterdiğini öne sürerek, "Günde bir bardak su parası istiyoruz, onlar bir bardak suda fırtına koparıyorlar" dedi.
Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde telif haklarının önemine dikkat çekmek ve telif haklarında yaşanan gelişmeler konusunda meslek birliklerini bilgilendirmek amacıyla İzmir Ticaret Odası'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Ali Rıza Binboğa, telif hakları şarkısının bugüne kadar besteledikleri ve "insanlık hakkı" şeklinde ezberlenmesi gereken en güzel beste olduğunu söyleyerek, Türkiye'nin, Fransa'dan 144 yıl sonra ilk telif hakkını aldığını ifade etti. Telif haklarına en çok turizm işletmelerinin tepki gösterdiğini savunan Binboğa, "En büyük turizm işletmesinden bile günde bir bardak su parası miktarında telif ücreti isterken, bir bardak suda fırtına kopartılıyor. Hala telif bilincimiz yok. Biz o bir bardak su parasını ülkemizin dışarıya karşı korsan ülke olarak anılmasını önlemek için istiyoruz. Telif pahalı değil, masaya geldiğinizde göreceksiniz. Dünya genelinde bizdekinden 46 kat daha fazla telif ücreti isteniyor" ifadelerini kullandı.
Müzik Eseri Sahipleri Grubu Başkanı, Aranjör ve Besteci Garo Mafyan ise, gazetelerde 250 bin dolar telif istendiği şeklinde çıkan haberlerin yanlış olduğunu belirterek, telif ücretlerinin işletmenin bölgesi ve çalışma ayları gözönüne alınarak belirlendiğini kaydetti. Mafyan, "Ekonomik şartları sizler kadar bizler de ince eleyip sık dokuyoruz. Bundan sonra karşısına bir kişi gelecek. Ortak lisanslama yapacağız, buyurun hemen görüşmelerimizi yapalım. Bu ilk kıvılcımı İzmir'den yakalım" şeklinde konuştu.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, kaçak yayın satıcıları ile sonuna kadar savaşmaya kararlı olduklarını, ancak 5101 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda da yanlış ve aksayan yönler olduğunu ileri sürdü. Demirtaş, "Bunlardan en önemlisi kamuya açık alanlarda eserlerden yararlanma konusu. Bu toplantıyı her meslek birliğinin kamuya açık alanlarda yayın yapan işyerlerinden ücret talep etmesi nedeniyle düzenlemeye karar verdik. Kanun gereği müzik meslek birlikleri 50 metrekareyi aşan ve müzik yayını yapan işyerlerinden belirlenen tarifeler doğrultusunda telif ücretleri talep ediyor. Kurulan meslek birliklerinin sayısı 20'yi bulmuş durumda. Ayrıca bu meslek birliklerince farklı fiyatlar belirleniyor, talep edilen rakamlar da az paralar değil. Ödenmemesi gerektiğini savunmuyoruz, korsanla mücadelede yanınızdayız" dedi.