Telif Kararına Yargıtay'dan Onay Geldi

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin, Türk sinema tarihinde devrim yapacak kararını Yargıtay...

İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin, Türk sinema tarihinde devrim yapacak kararını Yargıtay onadı. Bundan sonra Kemal Sunal’ın varisçileri, yayınlanan her film için telif isteyecek. Bu da diğer filmler için emsal teşkil edebilecek.

Filmleri televizyon kanallarında tekrar tekrar gösterilen Kemal Sunal’ın ailesi, ‘Düttürü Dünya’ ve ‘Yoksul’ filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür’e 6 Ekim 2006 tarihinde 'fikri ve sanat eserlerine yönelik tecavüzün tespiti' davası açmıştı. Dava dilekçesinde, Kemal Sunal’ın sanatçı olarak oynadığı filmlerin işletme belgesi ve sözleşmelerini sadece sinema gösterimi için devredildiğini, televizyon kanallarına satılması ve satış işlemleri için herhangi bir izin verilmediği belirtilmişti. Bu durum nedeniyle ne Kemal Sunal’a ne de mirasçılarına hiçbir maddi hakkın kullandırılmadığı anlatılmıştı.

Reklam
Reklam

Kemal Sunal’ın eşi Hafize Gülderen Sunal, oğlu Ali Sunal ve kızı Ezo Sunal adına mahkemeye başvuran Uğur Güven, mahkemeye verilen dilekçede Kemal Sunal filmlerinin herkes tarafından bilindiği ve sevildiği bu nedenle televizyon kanallarının ‘prime time’ olarak adlandırılan zaman dilimlerinde defalarca gösterildiğine yer verildi. Filmlerin Kemal Sunal filmi olarak haklı bir üne sahip oldukları belirtilen dilekçede, filmler üzerinde Kemal Sunal’ın ve mirasçılarının da hakkı bulunduğunun tespiti ile yapımcının bu filmlerin devrettiği kazanç nedeniyle 17 bin lira maddi ve manevi tazminata da hükmedilmesi istendi.

Yargılamayı yapan İstanbul 1.Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nin 25 Mayıs 2010 tarihinde verdiği kararında, filmlerin yayınlandığı tarihte sadece TRT tekelinin kaldırılmasına bağlı olarak yüzlerle ifade edilen kanalların açılmasına imkan verilmesi ve bu kanallarda bu tür filmlerin çok rağbet görmesi nedeniyle kullanım alanının ve buna bağlı olarak ekonomik değerinin beklenmeyen şekilde arttığı anlatıldı. Mahkeme, davaya konu filmlerin yalnızca sinemada gösterim hakkının devredildiğini belirterek taraflar arasındaki devir sözleşmesine aykırı olarak adı geçen filmlerin televizyon ve diğer alanlarda izinsiz kullanıldığına hükmetti. Mahkeme 2 bin maddi, 10 bin lira da manevi tazminatın Sunal Ailesi’ne ödenmesini karara bağladı.

Reklam
Reklam

Davalı Şerafettin Gür’ün itirazını değerlendiren Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği telifin tecavüz edildiği yönündeki kararı onadı. Ancak Yargıtay, mahkemenin verdiği 10 bin liralık manevi tazminat kararıyla ilgili olarak ise manevi hakların ihlal edildiği hususunun kanıtlanamadığından bu yöndeki hükmün bozulmasına karar verdi.

Yargıtay’ın ve mahkemenin kararına gerekçe gösterilen Fikri Sınai Haklar Yasası’nın 80’inci maddesine göre davacılar, geriye dönük 5 yıl öncesine kadar yayınlanan filmler için de telif ücreti talep edebilecekler. Sunal ailesinin ünlü komedyenin filmlerinin yeni gösterimlerinden de telif almasının yolunu açan bu karar, diğer filmler için de emsal teşkil edebilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: