İSTANBUL (İHA) - Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç, "Yaptığımız son antlaşmayla alacaklarını 500 milyon dolar karşılığında Bayındırbank'a devreden Motorola artık (Telsim'in borçları konusunda) taraf değildir, muhatap Bayındırbank'tır. Bayındırbank, ticari bir faaliyet olarak faizlerle birlikte 2.5 milyar dolara yaklaşan Motorola alacaklarını 500 milyon dolara satın almıştır" dedi.
Telsim yöneticileri basın mensuplarıyla biraraya geldikleri iftar yemeğinde şirketin TMSF yönetimine alındıktan sonra gerçekleştirdiği performans ve borçlar konusunda varılan anlaşmalar hakkında bilgi verdi. Telsim İletişim Grup Başkanı Mehmet Taşaltın, TMSF yönetiminde geride kalan 1.5 yılda Telsim'in abone sayısını ve gelirlerini ikiye katladıklarını söyledi. "Biz yönetime geldiğimizde yaklaşık 5.1 milyon civarında olan abone sayısı bugün 9.4 milyona ulaştı. Piyasada net abone sayısı, aktif abone sayısı gibi kavramlardan söz ediliyor. Bir abone hattını kullanmıyorsa bu başka bir şeydir, borcunu ödemediği için veya kontür yüklemediği için hattı kapatılmışsa bu farklı bir şeydir. Biz 6 ay kontür yüklemeyen abonemizin hattını kapatıyoruz ve bunları aktif abonelerimiz içinde saymıyoruz. Telsim bu alanda en hızlı abone iptali yapan GSM operatörüdür. Bu kategoriyi de aktif aboneler içinde saysaydık bugün abone sayımız 13-14 milyona ulaşırdı" ifadelerini kullanan Taşaltın, yönetime geldikleri günden itibaren kamuya yaklaşık 1 katrilyon lira kaynak aktardıklarını, bunun 250 trilyon lirasının eski borçlar için geriye kalanın ise güncel borçlar için ödendiğini belirtti.
Gelirler alanında da 2005 sonunda cironun 1 milyar doları aşmasını hedeflediklerini dile getiren Taşaltın, bu rakamın geçen yıl 700 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Şirketin kar rakamları hakkında bilgi vermekten kaçınan Taşaltın, Telsim'in kar eden bir şirket olduğunu ve kesinlikle 2005'in 2004'ten daha karlı bir yıl olacağını söyleyebileceklerini sözlerine ekledi.
Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç ise, Motorola ile borçlar konusunda yapılan son anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgi verdi. "Yaptığımız son antlaşmayla alacaklarını 500 milyon dolar karşılığında Bayındırbank'a devreden Motorola artık (Telsim'in borçları konusunda) taraf değildir, muhatap Bayındırbank'tır. Bayındırbank, ticari bir faaliyet olarak faizlerle birlikte 2.5 milyar dolara yaklaşan Motorola alacaklarını 500 milyon dolara satın almıştır" diyen Tunç şöyle devam etti:
"Ayrıca eğer Telsim 2.5 milyar doların üzerinde bir rakama satılırsa satış bedelinin yüzde 20'si kadar bir tutar yine Bayındırbank tarafından Motorola'ya ödenecektir. Bayındırbank satışının ardından elbette 500 milyon doların üzerinde makul bir rakam alacaktır; fakat bu rakam 2.5 milyar dolar olmayacaktır. Bu konuda bir anlaşmaya da varıldı; fakat rakamı burada telaffuz edemem."
Telsim'in yurt dışı operasyonlarının da satışa dahil olup olmadığının sorulması üzerine Tunç, Telsim satışının bir iş transferi şeklinde gerçekleşeceğini ve bu kapsamda Kıbrıs operasyonu da dahil tüm faaliyetlerin satışa bir bütün olarak konu olduğunu açıkladı. Ayrıca yine Teslim satışına dahil olacak Kazakistan'da Kar-Tel Şirketi ile ilgili olarak devam eden hukuki bir ihtilaf olduğuna dikkat çeken Tunç, konunun tahkimde tescil edildiğini ve davacı taraf olarak kısa sürede bir sonuç almayı beklediklerini ifade etti.