Tema Temsilcisi Çalık’tan Sıcaklık Uyarısı

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık,Türkiye’de...

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık,Türkiye’de ve Dünyada karbon (Sera) gazlarına karşı önlem alınmazsa, dünyanın daha çok ısınacağını, daha çok buharlaşma olacağını, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının daha çok artacağını ve daha çok afetlerle karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Çalık yaptığı açıklamada, dünyadaki gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının sürekli olarak açılmaya devam ettiğini ve bu sıcaklık farkının kasırgaların ve özellikle de ülkemizde de 4 yıldır görülmeye devam eden hortumların oluşmasına neden olduğunu ifade etti. Bu gidişle kasırga ve hortumların şiddetinin daha da artacağını ve daha çok can kayıpları ve mal kayıplarına neden olacağını söyleyen Çalık: “Gündüzleri yakıcı sıcaklarda bunalan bitkiler, gece soğuklarından farlı bir şekilde çöküntüye uğrayarak, uyum bozukluğu nedeniyle gelişmesini tamamlayamıyor. Bu nedenle de üretimde büyük bir düşüklük yaşanmaya devam ediyor. Üstelik te dünyamızda teknolojilerin hızla gelişmesi ve modern ekim ve üretim teknikleri ile bitkileri dışardan destekleyen çeşitli organik gübre kullanımına rağmen ve hatta yeni yapılan gölet ve barajlarla, akarsulardan daha fazla yararlanılması sonucu taze, işlenmemiş toprakların tarıma açılmasına rağmen dünyadaki üretimin zirveye ulaştığı 2008 yılından bu yana, Dünya toplam gıda üretimi düşmeye devam ediyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bilim adamlarının tahminlerine göre, 30 yıl içinde Ege Bölgesinin iç kısımları ile İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinin batı kısımlarının çölleşeceği ve su kıtlığı ile ekmek kıtlığının baş göstereceğini ifade eden Çalık, tüm uyarılara rağmen ne yazık ki ne halkın ve ne de idarecilerin bu konuda gözle görülür bir önlem almadıklarını vurguladı.

Sıcaklıkların artması sonucu, denizlerdeki buharlaşmanın daha da artacağını, sonuç olarak düzensiz yağışların artmasına neden olacağını, daha çok sel afetlerinin yaşanmasına neden olarak çok sayıda kişinin yaşamını yitireceğini belirten Çalık: Ülkemiz ve Dünyamız yaşanmaz hale gelecek. Lütfen bireyler olarak duyarlı olalım, çevremizin kirlenmesine izin vermeyelim, duyarsız insanları ve idarecilerimizi de uyaralım” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: